1. Baronii locali - orice lucrare, de oriunde din teritoriu, facuta de un Primar sau un Presedinte de Consiliu Judetean, cu orice firma, e, de fapt, o afacere plina de coruptie. Exista si astfel de afaceri, indiscutabil, dar niciun jurnalist serios, de investigatie, nu a facut o statistica a afacerilor, realmente, ilegale. La orice afacere, cineva, poate sa spuna, din considerente comerciale sau personale, ca exista o ilegalitate. Ce face presa? Spune ca e o afacere ilegala si, eventual, da un drept la replica, cu litere mici, intr-un dos de pagina. Si induce ideea ca toti sunt corupti si la fel.

2. Ciolanul - lupta politica este eminamente pentru ciolan, "baronii locali" de la punctul anterior nu fac altceva decat sa ceara intrarea in Guvern pentru a avea acces la ciolan. Si ce sa faca, au proiecte, banii aia din Buget sunt ai nostri, trebuie sa se intoarca la noi. E absurd sa ceri oricarui edil sa nu ceara bani, oamenii care l-au ales au asteptari de la el, ce sa faca, sa nu ceara bani si sa asfalteze cu voluntari? Este evident ca lipsa de descentralizare face ca toti oamenii politici din teritoriu sa ceara bani la centru. Cand cineva ia bani de la UE e erou, cand ia bani de la Guvern lupta pentru ciolan. Trebuie sa intelegem ca toti banii Guvernului sunt ai nostri si sa sustinem obtinerea de bani pentru comunitatea din care facem parte. De altfel, habar n-avem ce bani dam si cui.

3. Negocierile - faptul ca partidele negociaza pare o adevarata rusine, se negociaza posturi, pozitii si finantari, dar fiecare negociem zilnic tot felul de lucruri, atunci nu pare rusinos sau atunci e normal? A te targui la piata e normal, in politica, nu. Si aia sunt tot oameni, cu interese de grup si personale. Sa ridice mana ala care n-are interese personale si de grup. E stupid sa denigram negocierea, singura alternativa, impunerea de undeva, adica dictatura.

4. Clasa politica - clasa politica este cea aleasa de noi. Inclusiv de cei care n-au votat. Au ales sa stea acasa. Deci nu-i intereseaza subiectul. Si cu asta, basta. Ce am votat e alegerea corecta, e singura valabila si exacta. Noi, poporul, daca nu ne place clasa politica, avem dreptul si posibilitatea s-o schimbam. Daca nu suntem in stare s-o schimbam, asta e. Suportam ce avem sau facem o revolutie. Nu exista alte variante.

5. Intoleranta - vorba lui Doc, votez pe cineva, nu ma insor cu el. Ca-mi place sau nu Basescu in acest moment nu conteaza, l-am pus acolo, astept sa faca ce e mai bine pentru mine, nu-mi place, nu-l mai votez. A te comporta in politica, implicat fiind sau simplu observator, ca un ultras al oricarei echipe de fotbal e absurd. Nu foloseste. Toate extremismele, mai ales cele alimentate de lipsa de informatie, sunt paguboase pentru toata lumea.

Si presa trebuie sa rezolve toate aceste lucruri, sa explice, sa numere, sa nu intre in randul intolerantilor. Exemplu. Ieri, toata ziua, Realitatea TV nu a dat nici macar o opinie, una, favorabila unui Guvern PDL-PSD. Eu am spus ca nu sunt de acord. E insa intolerabil sa nu dai nicio optiune favorabila. Statistic ea exista. Si, mai mult, sa spui ca din cauza negocierilor pentru Guvern nu e nimeni responsabil pentru carnea cu dioxina. Avem un Guvern in functiune care e responsabil pentru intrarea carnii in tara. Demonizarea clasei politice este vina faptelor ei si a presei iresponsabile, avem nevoie sa intelegem cum functioneaza un sistem. Sau anarhia ca optiune alternativa.

Noi alegem.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.