Sa ne punem o intrebare logica. Au innebunit toate bancile si toti dezvoltatorii de case plus sute de mii sau milioane de cetateni care au luat credit de la banci ca sa cumpere casele dezvoltatorilor, care la randul lor au luat credite pentru a dezvolta casele in cauza? Asta in US, Spania sau Romania. Si, mai mult, i-a apucat pe toti simultan. S-au construit case si acum 10 ani in US si n-a fost criza.

Si in 1929 si in 2008 s-a petrecut acelasi lucru, bancile au imprumutat bani cu dobanzi sub dobanda aia naturala, care provine din economisire, si asta dintr-un entuziasm care cateodata are surse politice, cateodata lacomia, cateodata concurenta in lipsa reglementarilor, economiile "duduie" pana se gripeaza pentru ca benzina lor, creditul, este de proasta calitate.

Ce face omul in cazul asta? Se prinde repede ca e proasta benzina, o arunca, injura producatorul de benzina, isi asuma pierderea, baga benzina buna si merge mai departe. Si nu mai cumpara de la benzinarul respectiv.

Sau varianta alternativa, tot baga benzina buna peste aia proasta si merge inainte sperand sa nu crape motorul pana toata benzina proasta se consuma.

Mai exista o varianta, mai inteligenta, stie ca pe piata e benzina proasta si pune un filtru care nu lasa benzina proasta in rezervor.

Cand statul preia active e prima varianta, cand scade dobanzile e pe varianta a doua ca si atunci cand baga lichiditati in piata. Varianta ultima e aia cand dobanda de referinta a bancii nationale e mare si cand bancile trebuie sa aiba fonduri proprii mari in raport cu creditele date.

Motorul e economia reala, cand se gripeaza e nasol. Banca nationala trebuie sa aiba grija de benzina, greu pentru ea este ca in rezervor mai baga benzina si altii, nu numai bancile pe care le controleaza. Multa lume l-a injurat pe Mugur Isarescu pentru ca incetinea creditarea, acum se dovedeste ca stia el ce stia si tot curata filtrele, mergeam mai incet dar mai sigur. Ca dovada ca bancile n-au cazut. Partea proasta este ca economia e globala si e destul de greu fara un Guvern responsabil care sa tina motorul cu benzina putina pe care o avem din surse proprii.

Si serios aici.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.