E mare si cenusie. Consistenta ei este moale, dar suficient de elastica incat sa revina la forma initiala, la putin timp dupa orice apasare. Nutrite de tesutul ei gras si invaziv au rasarit mii de fire de par viguroase, la umbra carora forfoteste un popor intreg. Buba de pe fruntea Romaniei este asezata exact intre ochi, crescuta peste locul in care la indieni se deschide spre interior cel de-al treilea ochi, acela al iluminarii. Noi o putem vedea doar in oglinda, dar obiectele acelea lucioase nu ne plac. Reflecta realitatea. Prin urmare, vedem buba de pe fruntea Romaniei doar atunci cand prietenii ne obliga.

Redactia romana a postului german Deutsche Welle a avut excelenta idee de a realiza o serie de interviuri cu mai multi specialisti si parlamentari europeni, rugandu-i sa raspunda in special la doua intrebari: care este in prezent principala problema a Romaniei si ce recomandari ar avea de facut noului Parlament? Unanimitatea raspunsurilor unor personalitati care lucreaza la Berlin, Londra, Brussels sau Paris are un impact puternic.

Asadar, iata buba de pe fruntea Romaniei:

Robin Shepherd (Senior Research Fellow la Chatham House, Londra; editorialist Times si International Herald Tribune): “Problema numarul unu pe care noul Parlament va trebui sa o rezolve este abordarea extrem de serioasa a coruptiei. Nu cred ca exista vreo indoiala ca aceasta este problema cea mai grava a Romaniei”.

Markus Ferber (Europarlamentar german, membru al grupului popular european din partea Uniunii Crestin-Sociale): “In primul rand trebuie pusa la punct justitia romaneasca. Procuratura trebuie sa fie independenta, degrevata de presiuni corupte. Parlamentul trebuie sa se intrebe la sfarsitul zilei ce a facut ca sa impulsioneze reforma in justitie, cum a contribuit la combaterea coruptiei”.

Miklos Marschall (Director pentru Europa si Asia Centrala a Transparency International si Fulbright Fellow la Yale University): “In Romania, coruptia a ramas o problema stringenta si nu s-au facut prea multe in lupta impotriva ei. Coruptia politica sau coruptia la nivel inalt este in ascensiune. Daca ii intrebati pe romani despre coruptie, 99% dintre raspunsuri se vor referi la politica si politicieni. Iar o opinie atat de covarsitoare spune multe despre performanta elitei politice din Romania, pana in prezent”.

Susanne Kastner (Vice-presedintele Bundestag-ului german, deputat din partea Partidului Social Democrat al Germaniei): “Coruptia in Romania nu este o aparitie sporadica, ci mai degraba un fenomen sistemic. Reprezentantii alesi democratic de poporul roman (...)trebuie sa fie in stare sa adopte legislatia necesara combaterii coruptiei in Parlament“.

In urma cu patru ani, principala tema a campaniei electorale era lupta anti-coruptie. Multi au votat ispititi de himera “tepelor din Piata Victoriei”. Astazi, pe fluturasii de campanie, lupta anti-coruptie este mentionata printre ultimele obiective. Asa, mai mult din obligatie. O Romanie fara mita, fara nepotisme, fara averi nascocite peste noapte, fara plase electorale, fara plicuri strecurate in buzunare ne-ar dezorienta pe toti. Nu am stii cum sa ne descurcam intr-o astfel de tara. Atunci, problema cea mai grava a romanilor nu ar fi prezenta coruptiei, ci absenta ei.

Dilema oamenilor de stiinta care incearca sa redea vederea orbilor din nastere nu este cum sa refaca anatomic sau fiziologic ochiului, ci cum poate fi invatat sa interpreteze imagini, creierul unui om care nu a vazut niciodata.

Suntem un popor renascut dupa decembrie 1989 cu o uriasa buba pe frunte. Desi nu ii mai simtim uriesimea, uneori ne deranjeaza. Dar nu suficient de tare incat sa ne scoata din firea lucrurilor. Mai rau este cand ne pun vecinii oglinda in fata. Atunci o putem contempla in deplina ei hidosenie. Suntem pesimisti si niciunul dintre noi nu mai crede ca vom scapa vreodata de ea. O excizie poate fi riscanta si prin urmare am invatat sa ne adaptam. Insa ea creste si, usor usor, noi vom deveni buba de pe fruntea coruptiei.