Am asistat aseara, ca telespectator, la una din primele dezbateri din campania electorala. Candidatii se acuzau reciproc, publicul si moderatorii se intreceau intr-un desuet populism. Totul parea vechi, prafuit, anost, doar calupurile de publicitate ne mai aminteau ca suntem la 20 de ani de la revolutie. Plictisit, ma pregateam sa schimb canalul si sa las zarurile sa decida cu cine voi vota, cand m-a oprit interventia surprinzatoare a unui tanar ziarist. Acesta a avut curajul sa treaca Rubiconul care desparte indolenta noastra de a mai schimba ceva de interesul lor de a ne pacali mereu.

Asteptand ca trei fosti ministri sa-si incheie schimbul de laude si acuzatii, tanarul Radu Soviani, acest Domozina al trustului SOV, s-a adresat ministrului Vosganian si, dupa ce a desfiintat cu cateva argumente afirmatiile anterioare ale acestuia, i-a solicitat sa raspunda la doua intrebari:

Care este ultima carte de macroeconomie pe care ati citit-o, domnule ministru, si care este deosebirea intre taxa si impozit?

Varujan Vosganian, miscandu-se brownian in propria mediocritate, ne-a comunicat ca a citit odata demult o carte a lui Alan Greenspan (fostul presedinte al Fed nu a scris personal nicio carte, doar a povestit unor scriitori sau ziaristi de meserie din experienta sa), adaugand ca a scris o carte, si anume raportul privind bugetul. A uitat sa ne spuna si ca in general a scris mai mult decat a citit si ca a semnat mai multe facturi decat a platit; iar referitor la taxa si impozit, a uitat ca una e fixa si cealalta variabila.

Crasa lipsa de cunostinte de macroeconomie a ministrilor de finante de dupa 1944 este cunoscuta, asa ca nici raspunsul domnului ministru n-ar fi cazut ca o surpriza; totusi, imediat in ajutorul sau s-a simtit dator sa sara domnul Iosif Boda, care ne-a axplicat ca domnul Vosganian are doua facultati si chiar e matematician. Si inca unul de renume. Fostului ambasador iliescian la Berna ori ii era teama ca Soviani il va pune sa numere cantoanele elvetiene ori citise de-a-ndoaselea foaia matricola de la Matematica a ministrului de finante. Domnule Vosganian macar Keynes ar fi trebuit sa fi citit ,era lectura obligatorie la ASE si pe vremea puterii populare. Imediat toti invitatii s-au napustit asupra lui Soviani, care isi permisese sa le rascoasca lecturile.

Moderatorul dezbaterii a reinstalat iute spiritul populist, cerandu-i unui alt invitat sa prognozeze cati bani va castiga el la anu'. Cat veti munci atat veti castiga, domnule moderator, iar daca nu ati inteles, intr-o Romanie mediocra avem candidati mediocri, rezultate mediocre si, nu in ultimul rand, votanti mediocri, in frunte cu autorul acestui articol, care sigur va merge la vot.

Mediocritatea celor trei ministri a facut sa iasa in evidenta doua interventii decente si pline de bun simt. Tinarul Paleologlu candidat PDL si Adriana Saftoiu candidata PNL pareau din alt film… oare vom trai pina la premiera lui?