Suna de la Guvern: Tariceanu vrea emisiune luni seara de la 21, editie speciala, intrebari cuminti. Sassu, prieten cu toate partidele, da ordin si o mana de slugi entuziaste executa. Suna de la Cotroceni: Basescu intreaba daca poate iesi luni seara. Vorbiti cu Sassu, trimiteti fax. Seful statului renunta intre timp ca i-a luat fata premierul. Tariceanu comanda, Basescu intreaba dar amandoi bat, altminteri, la o usa deschisa. TVR-ul lui Sassu executa comenzi dupa principiul primul venit primul servit, dar cu o preferinta speciala pentru PNL si PSD.

Update: Potrivit unor surse din TVR, Tariceanu si-a anulat emisiunea de la orele 21 dupa ce tot el s-a cerut la editie speciala. Emisiunea urma sa fie realizata de Mihai Radulescu si a fost anuntata pe site. Intre timp, anuntul a disparut, fara explicatii.

Slugile din TVR au astazi o viata mai grea decat pe vremea PSD, cand comenzile veneau din doua parti: Ion Iliescu sau Adrian Nastase iar ele, comezile, se bateau rareori cap in cap. Astazi, ordinele zapacesc slugile: PNL si Guvernul comanda una, PSD alta. PD-L se plange ca-i boicotat metodic iar Traian Basescu se mai cere si el uneori la microfon.

Premierul si PNL se bucura de un evident tratament preferential. Iesirile sale sunt intens mediatizate, orice oftat transmis in direct. In schimb, stiri cat mai scurte cu Basescu. Asa s-a intamplat vineri, cand seful statului a promulgat legea prin care salariile profesorilor s-au majorat cu 50%. TVR l-a boicotat pe Basescu, favorizandu-l fatis pe Tariceanu. L-au transmis in direct doar pe seful PNL, desi nu el era personajul zilei. Toate televiziunile de stiri au dat live discursul presedintelui, mai putin TVR care l-a ignorat.

Unii angajati de la directia stiri se plang de cenzura interna in crestere si interventiile politice directe in jurnal si alte emisiuni politice.

Televiziunile private sunt libere sa sustina Guvernul sau pe Traian Basescu, un partid sau altul. Realitatea TV sau Antena 1 n-au decat sa-l cheme pe Tariceanu sa verse borcane de lacrimi pe catafalcul economiei romanesti si sa joace comedia responsabilitatii. O fac pe banii si credibilitatea lor.

In schimb, cetatenii platesc din buzunar un abonament pentru ca TVR sa le apere lor interesele si punct. TVR, fiind post public, nu e nici proprietatea lui Tariceanu, nici a lui Basescu. E adevarat ca legea de organizare a TVR spune ca mesajele celor doi au prioritate, dar asta nu inseamna ca primul ministru sau presedintele decid ei cand intra pe post. Potrivit art. 9 din lege 41/1994: “Serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern".

Asta inseamna doar ca jurnalistii si editorii stabilesc daca unul sau altul are ceva important de comunicat natiei. Au si in acest caz legea de partea lor, care spune ca „autonomia si independenta editoriala sunt garantate prin lege, iar programele sunt ocrotite de orice ingerinte ale autoritatilor publice, precum si de influentele oricaror partide, formatiuni social politice, sindicale, organisme comerciale si economice sau grupuri de presiune."

Dar lor, jurnalistilor si editorilor de la TVR, li se pare astazi comic sa le spui ca interventia unui presedinte sau premier pe post se justifica doar daca ea serveste interesului public.

Tariceanu va iesi in aceasta seara la editie speciala. Ar fi de maxim interes public ca seful guvernului sa raspunda la cateva intrebari obligatorii, despre care se spune ca au fost scoase din desfasuratorul interviului:

  • Conduceti un guvern minoritar, care nu doreste sa aplice o decizie luata de o majoritate de 100% din Parlament. Parlamentarii PNL au votat legea. Cum comentati falia dintre dvs si restul partidului?
  • Cand intentionati sa prezentati public executia bugetara la nivelul ministerelor? La Ministerul Educatiei de exemplu, circula informatii conform carora ar fi fost cheltuiti doar 40% din banii destinati investitiilor. Cum comentati aceasta situatie?
  • Guvernul a marit pensiile. De ce sunt bani, mai putin insa pentru pensionarii care au lucrat in conditii grele, cei din grupele 1 si 2 de munca?

Ratarea depolitizarii TVR dupa 2004 isi produce astazi efectele. N-avem nici azi o lege noua iar televiziunea publica s-a aruncat din nou in bratele puterii. Astazi, TVR este in situatia penibila de a avea in Consiliul de Administratie un membru de partid care este si candidat. Nimeni n-are nici o problema cu asta. Dida Dragan, membra PNL, pazeste independenta si echidistanta TVR in timp ce candideaza la unul din colegiile din Capitala.

Cu un presedinte numit politic (Alexandru Sassu, PSD), care a declarat public ca se implica in chestiunile editoriale nu doar de management, cu indepartarea Rodicai Culcer de la sefia stirilor si inlocuirea ei cu Madalina Radulescu, considerata o slaba profesionista dar un bun executant, TVR isi incalca propria lege de functionare devenind, alaturi de Antene, principalul instrument de propaganda al PNL. De altfel, oamenii lui Dan Voiculescu au colonizat TVR, controland zone cheie din postul pulblic.

In ultimele doua saptamani, CNA a transmis la TVR doua scrisori de atentionare pe motiv ca nu se respecta principiul pluarlismului politic in continutul Jurnalului, actiunile PD-L fiind boicotate metodic. Uitati-va la TVRiceanu si trimiteti abonamentul la decont pe adresa liberalilor.