Vaccinarea anti-COVID reduce de ~5 ori riscul de a transmite boala și de ~10 ori riscul de simptome grave sau de deces. Date mai detaliate spre exemplu gasiti aici sau aici.

Radu Silaghi-Dumitrescu Foto: Arhiva personala

Problema COVID și a campaniei de vaccinare nu e doar una de vaccinologie, sau de virologie, sau de ATI. Este și de epidemiologie, sănătate publică, etică, psihologie, securitate, administrație publică, biochimie, biofizică, biologie etc.

Să vedem paginile de internet ale universităților din România. Au ele ceva de spus acolo despre COVID, despre vaccinare? Desigur, căci sunt foruri de educație, știință, cultură... Dacă nu ele, atunci cine?

UBB are un buton COVID pe pagina principală: https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/. Te duce la lista măsurilor și mesajelor pe subiect. Este și un punct de vedere al Consiliului Științific, care „susține necondiționat vaccinarea” și spune „noi ne-am vaccinat”. Însoțit de câteva pagini de text despre boală și despre vaccinare: vezi aici - inclusiv surse și trimitere la pagina campaniei naționale de vaccinare.

UMF București are o situație similară cu a UBB, doar că pagina de informații științifice e redactată de către studenți sub îndrumarea unui cadru didactic: https://umfcd.ro/info-coronavirus/. Lista de noutăți științifice e probabil cea mai complexă dintre toate universitățile românești, dar pare să se fi oprit în aprilie 2021. Pe pagina principală COVID nu scrie explicit că UMF București recomandă vaccinarea.

UMF Iași, printre primele care au asumat public decizia de impunere a vaccinării, are o secțiune specială COVID foarte complexă https://www.umfiasi.ro/ro/info-covid-19 unde se găsește cam tot ce ar fi logic să se găsească, inclusiv întrebări și răspunsuri. Acolo lucrurile însă sunt pe alocuri, prin locurile esențiale, neactualizate: se listează întrebarea „există vaccin?” iar răspunsul dânșilor e „încă nu”.

Universitatea din București (UB) are și ea buton pe pagina principală https://unibuc.ro/info-covid-19/ cu întrebări și răspunsuri despre măsuri adminsitrative, trimitere la pagina campaniei naționale de vaccinare, câteva infografice de la „Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României”. Alături, noutăți, articole științifice ale membrilor UB. Dar UB nu își asumă aici un îndemn propriu la vaccinare: nu scrie nici „susținem campania de vaccinare”, nici „noi ne-am vaccinat”, nici „vă îndemnăm să vă vaccinați”. Responsabilitatea acelor îndemnuri e lăsată în seama altora.

Universitatea de Vest din Timișoara face lucurile cam la fel ca UB, doar că mai puțin amplu. Are inclusiv o listă de „recomandări” – dar vaccinarea nu e printre ele. Mai mult, chiar titlul paginii nu mai e despre informații... ci despre măsuri de prevenție: https://www.uvt.ro/ro/masuri-preventie-covid-19/. Similar arată lucrurile și la Craiova https://www.ucv.ro/despre/strategie/masuri_preventie_covid19.php, la UAIC https://www.uaic.ro/informatii-covid-19/, la UMF Cluj http://www.umfcluj.ro/component/content/article/8-ro/607-info-covid-19?Itemid=216, la Oradea https://www.uoradea.ro/Inform%C4%83ri+COVID-19, sau la Constanța https://www.univ-ovidius.ro/info-covid-19. Politehnica din București nu are o secțiune specială COVID pe prima pagină, dar afișează zilele acestea un mesaj al Senatului universității, care „recomandă vaccinarea”.

La majoritatea restului universităților mai cunoscute, pe prima pagină nu găsești ceva anume despre COVID sau despre vaccinare: ASE București, Universitatea Tehnică din Cluj sau cea din Iași sau din Timișoara. Mi-e și teamă să mă mai uit la restul celor aproape 100 de universități din România.

Sigur, e incomplet să ne luăm doar după ce scrie pe site. Lideri ai universităților au mai vorbit public despre vaccinare - însă rar au spus explicit „recomand(ăm) vaccinarea”. În schimb „ascultați de autorități” sau „ascultați de știință” – da, asta cu ascultatul e mai populară. Asumatul responsabilității pe o problemă controversată public, mai rar. Ar fi nedrept și să îi trecem cu vederea și pe cei (câțiva) oameni din mediul academic care, adesea cu sprijin logistic al instituției, au făcut filmulețe, interviuri, sesiuni de informare, sau au scris articole științifice. Acelea sunt pe undeva – dar în general mai greu de găsit, nu pe prima pagină.

Societățile științifice naționale de diverse specialități sunt în aceeași situație.

Așadar, în cel mai bun caz universitățile din România s-au mulțumit să faciliteze vaccinarea, sau să vorbească despre (foarte rar să aplice) măsuri pentru a o stimula. Foarte, foarte rar au spus explicit că o susțin/recomandă. Foarte rar își asumă să spună ceva în nume propriu despre COVID sau despre vaccinare. Mai degrabă trimit către pagina de internet a campaniei de vaccinare naționale.

Dragi universitari și cercetători: dacă instituțiile voastre nu își asumă clar un mesaj și măsuri pro-vaccinare, de ce v-ați mira că nu o fac nici partidele, bisericile, firmele private, Curtea Constituțională, sau asociațiile de locatari? Și în numele cui credeți că ar trebui să le asume guvernul? Împins de la spate de care masă critică a mediului științific? Cu susținerea căror specialiști? De ce-ați pretinde guvernului să facă lucruri sau să își asume atitudini pe care nu aveți curajul sau priceperea să le faceți/asumați în propria instituție, sau măcar în propriul laborator? Sigur, nu c-ar fi guvernul ușă de biserică în privința ascultatului de experți științifici. Dar...citeste continuarea articolului si comenteaza pe Contributors.ro