Euroscepticii din Germania au pus gând rău planului de relansare al Uniunii. Vineri, Curtea Constituțională Federală a Germaniei a suspendat, printr-o măsură provizorie, ratificarea deciziei privind resursele proprii ale Uniunii Europene, votată recent de cele două camere ale Parlamentului federal din Germania. Concret, legea agrea suma pe care Germania trebuie să o transfere în bugetul de resurse proprii al UE, lege absolut necesară pentru alocarea în primul rând a celor 750 de miliarde de euro necesare pentru planul de relansare Next Generation EU, iar Curtea Constituțională a suspendat temporar promulgarea legii de către Președintele federal.

Alin Orgoan Foto: Arhiva personala

Decizia ar putea da peste cap așteptările cetățenilor europeni și ale statelor membre care au nevoie de acești bani ca de aer pentru a relansa economiile în urma șocului social și economic cauzat de pandemie.

Criza economică cauzată de pandemie din care nu am ieșit încă este considerată ca fiind cea mai gravă criză de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. Liderii europeni au reușit, după negocieri extrem de complicate, să ajungă la finalul anului trecut la un acord asupra modului în care vor fi cheltuiți banii pachetului de relansare, iar soluția propusă este una inedită.

Cum anume? Comisia se va împrumuta pe piețele financiare pentru a obține 750 de miliarde de euro, pe care îi va distribui statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi. România va beneficia de o sumă istorică de 29,2 miliarde de euro. Împreună cu suma alocată din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, face ca România să primească în următorii ani 80 de miliarde de euro.

Pentru ca acești bani să fie disponibili, fiecare parlament național al statelor membre ar trebui să ratifice decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene până în iunie. Până acum doar 13 state membre au făcut acest lucru.

Germania, care a deținut Președinția Consiliului UE pe durata negocierilor planului de relansare, ar fi fost pentru mulți printre primele state membre care să ratifice această decizie, dată fiind graba cu care au lucrat pentru a finaliza negocierile. Însă un grup de eurosceptici din Germania, în spatele cărora se află partidul AfD, a pus gând rău acestui plan. Imediat după ce Bundestagul și Bundesratul, cele două camere ale Parlamentului federal din Germania, au votat legea prin care Germania ratifica această decizie, aceștia au sesizat Curtea Constituțională federală pentru a cere examinarea acestei legi și pentru a interzice Președintelui federal să promulge legea până la pronunțarea Curții.

Ce impact are această decizie de suspendare?

Decizia este momentan provizorie, urmând ca în lunile care urmează Curtea Constituțională federală să se pronunțe pe fond. Putem vorbi de 4 scenarii care privesc în mod direct soarta planului de relansare al Uniunii Europene.

Cel mai optimist și probabil scenariu - Curtea se pronunță cât mai repede pe fond și concluzionează că decizia nu încalcă legea fundamentală din Germania. De exemplu, dacă urmărim silogismul folosit în decizia Curții Constituționale federale din 2012, în Hotărârea din 12 septembrie 2012, 2 BvR 1390/12 privind cererile pentru emiterea de măsuri provizorii pentru a preveni ratificarea Tratatului MES și a Pactului fiscal, Curtea a concluzionat că articolul 79 alineatul 3 este respectat în măsura în care instituirea mecanismului nu transfera competența bugetară a Parlamentului fară acordul său prealabil. În situația actuală, în mod similar, Next Generation EU, acest instrument care va permite Comisiei să împrumute 750 de miliarde de euro, poate să fie activat doar cu acordul și ratificarea Parlamentelor naționale. Ori, Parlamentul federal, prin cele două Camere, Bundestag și Bundesrat, a votat o lege pentru ratificarea acestei decizii.

Comisia Europeană a declarat că este convinsă că decizia privind resursele proprii va fi validată de Curtea Constituțională germană. Această decizie a fost concepută la nivel european în conformitate cu tratatele, este aceeași legislație care a constituit de zeci de ani baza tuturor bugetelor multianuale ale UE.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro