O nouă aplicație devine din ce în ce mai populară în țările din Golful Persic și impune un nou trend în materie de rețele de socializare. Clubhouse, lansată în luna aprilie a anului precedent a crescut semnificativ în popularitate după ce Elon Musk a fost intervievat în cadrul aplicației în ianuarie 2021 invitându-l mai apoi pe însuși președintele rus Vladimir Putin la o conversație pe Clubhouse. Deși noua rețea reprezintă un spațiu pentru discuții deschise, totuși aceasta constituie și poate fi percepută drept un pericol de către multe regimuri autoritare, printre care și monarhiile din Golf, datorită capacității acesteia de a găzdui dezbateri pe subiecte altminteri total interzise în spațiul public sau pe orice rețele de socializare împânzite de armate de roboți și conturi false create de regimuri pentru monitorizarea, denigrarea și reducerea la tăcere a vocilor critice.

Raul Pintilie Foto: Arhiva personala

Ce este Clubhouse și cum funcționează?

Clubhouse este o nouă rețea de socializare descrisă drept viitorul spațiu de discuție și împărtășire de idei care funcționează pe principiul aplicațiilor de comunicare online precum Skype sau Zoom cu diferența că opțiunea de apel video este inexistentă. Aplicația ne permite crearea și accesarea unor așa-numite “camere de discuție” unde ne putem alătura altor oameni care dezbat un anumit subiect într-un larg “apel” audio. În momentul de față aplicația funcționează pe bază de invitație, ceea ce înseamnă că, deocamdată, crearea unui cont necesită o invitație din partea cuiva care deja este înregistrat. După crearea unui profil în cadrul aplicației, utilizatorul își poate selecta domeniile/subiectele de interes pe baza cărora îi vor fi sugerate “camere de discuție” la care acesta se poate alătura.

Popularitatea aplicației a venit odată cu participarea unor numeroase vedete și celebrități la discuții pe Clubhouse. Printre acestea se numără Elon Musk, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey precum și o serie de jurnaliști, oameni de afaceri, și experți în diferite domenii. Există, desigur, și cealaltă față a monedei unde Clubhouse oferă, precum orice altă rețea de socializare, un spațiu de exprimare și răspândire de teorii ale conspirației, rasism și xenofobie, precum și negarea existenței COVID-19 sau idei antivacciniste.

Principala critică la adresa aplicației vine pe filiera protocoalelor de securitate implementate de fondatori pentru protejarea identității utilizatorilor și a conversațiilor. Îngrijorările nu sunt de ignorat și vin în timp ce creatorii acestei platforme nu au oferit prea multe detalii referitoare la acest subiect. Mai mult decât atât, pentru a putea invita alte persoane, un utilizator nou înregistrat trebuie să permită aplicației accesul la lista de contacte din agenda telefonului. Cel mai recent incident de securitate implică o încălcare a securității datelor care a permis unui dezvoltator crearea unei copii a aplicației care să funcționeze și pe sistemele de operare Android (momentan aplicația este disponibilă doar pentru iOS). Nu în ultimul rând, aplicația a atras critici cu privire la lipsa de protecție împotriva hărțuirilor, dar și la adresa moderării discuțiilor (sau absenței acesteia) pentru a oferi utilizatorilor un climat de siguranță.

Clubhouse și țările din Golful Persic

Deși Clubhouse a fost lansată relativ recent, aplicația a căpătat un avânt imens în ceea ce privește popularitatea și numărul de utilizatori în rândul populației țărilor din Golf datorită capacității acesteia de a oferi un spațiu unde exprimarea este cu adevărat liberă și necontrolată (încă) de brațele lungi ale aparatelor de securitate ale regimurilor autoritare, un spațiu în care pot fi discutate subiecte altfel interzise dezbaterii în spațiul public.

Clubhouse numără în prezent aproximativ 8 milioane de utilizatori, o creștere spectaculoasă de la 3.5 milioane la începutul lunii februarie. Pe locul doi, după Statele Unite ale Americii, în topul numărului de utilizatori se află Arabia Saudită care a atins săptămâna trecută cifra de peste 1.3 milioane de persoane înscrise în aplicație. În termeni comparativi, Clubhouse, în Arabia Saudită, se află acum în aceeași situație în care se afla Twitter acum aproximativ zece ani când numărul de utilizatori din regat a crescut exponențial ajungandu-se la a fi descris drept un înlocuitor al “parlamentului.”

Însă dincolo de aceste cifre, Clubhouse reprezintă pentru locuitorii din Golf, în special pentru cei tineri, o ocazie unică de a se exprima liberi și necenzurați discutând subiecte considerate “sensibile” de către regimurile autoritare. Nevoia de exprimare se poate observa din explozia în numărul de utilizatori precum și temele abordate în cadrul “camerelor de discuție,” care adesea abordează teme politice și religioase. Astfel, în cadrul aplicației pot fi găsite camere cu sute de utilizatori discutând reforme politice în Golf, aspecte ce țin de sectarianism, democratizare, drepturile omului, chestiuni identitare, drepturile femeilor și feminismul, iar nu de puține ori sunt aduse critici deschise regimurilor și practicilor acestora.

Utilizatorii din Golf ai aplicației, printre care se numără recent și ministrul saudit al turismului și cel al comunicațiilor, se află acum într-o frenezie a dezbaterii, a exprimării de viziuni și perspective contradictorii într-un proces care, practic, mută spațiul public de exprimare, neutralizat de politicile autoritare ale regimului, în mediul online unde fiecare voce poate fi ascultată fără a fi cenzurată. Mai mult decât atât, aplicația permite o conexiune ușoară și facilă între locuitorii țărilor din Golf și membri diasporei care contribuie de multe ori cu puncte de vedere democratice, seculare și anti-regim lucru care duce la lărgirea orizonturilor și conștientizarea unor aspecte politice, lucruri care pot altera stilul de viață rigid impus de monarhi.

Până la momentul scrierii acestui articol, reprezentanții țărilor din Golf au fost retrași și nu au comentat pe marginea acestui subiect. Însă tăcerea poate fi un semn că aceștia monitorizeaza situația și lucrează la o strategie pentru a combate acest fenomen cu potențial devastator pentru regimurile lor. Pe de-o parte, popularitatea Clubhouse i-a luat prin surprindere pe liderii din Golf și cu siguranță a tras un semnal de alarmă în palatele regale atunci când oamenii au început să discute subiecte interzise sau tabu. În plus, regiunea are experiența de acum un deceniu a Primăverii Arabe pe parcursul căreia rețelele de socializare au jucat un rol crucial în organizarea și mobilizarea oamenilor împotriva liderilor autoritari, evenimente din care monarhiile Orientului Mijlociu și Nordului Africii au scăpat neafectate, iar acest lucru crește fără îndoială nivelul de anxietate al monarhilor.

Pe de altă parte, aceeași popularitate precum și dezvoltarea și numărul în creștere de utilizatori face ca decizia interzicerii aplicației să fie una foarte dificilă. Mai mult decât atât, o astfel de acțiune ar produce nemulțumire în rândul a sute de mii de oameni care au prins gustul libertății de exprimare, iar reacția acestora s-ar putea dovedi a fi de necontrolat. Totodată, acest gest ar reprezenta o încălcare severă a drepturilor omului, una care ar atrage nu doar condamnări pe plan intern, dar și la nivel internațional. Iar aici, spre deosebire de China care a interzis deja aplicația, în calitatea lor de aliați ai occidentului, țările din Golf s-ar putea să aibă mai mult de pierdut decât de câștigat.

Concluzie

Un utilizator saudit al aplicației spunea: “Consider că aplicația Clubhouse va iniția o nouă fază în ceea ce privește rețelele de social media. Aceasta oferă un mediu confortabil pentru utilizatori și are un potențial uriaș de a crește rapid și de a oferi servicii promițătoare.” Clubhouse are fără doar și poate potențialul de a deveni un game changer în lumea rețelelor de socializare. Aplicația conectează persoane de naționalități și culturi diferite în jurul unor subiecte de interes comun. Aceasta încurajează dezbaterea deschisă pe diverse teme și facilitează schimbul de idei atât de necesar evoluției. Criticile la adresa nivelului de securitate, totuși, nu trebuie trecute cu vederea.

Popularitatea rețelei în țările din Golf, în special Kuwait, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite este cel puțin surprinzătoare. Dar însăși popularitatea acesteia va face interzicerea ei de către regimuri, fără a stârni nemulțumiri în rândul utilizatorilor, mult mai dificilă. Clubhouse vine ca o oază în deșert pentru tinerii din aceste țări și le oferă un spațiu necontrolat de autorități în care pot dezbate chestiuni ce țin de politică sau religie, pot contesta politicile regimului sau propune idei pentru democratizare, subiecte îndelung cenzurate, fără teama gazelor lacrimogene, arestărilor, condamnărilor la moarte în tribunale dedicate terorismului sau altor abuzuri din partea aparatului de securitate. Din acest punct de vedere, aplicația mută spațiul public, controlat de armată, forțe de ordine și servicii de intelligence, în mediul online.

Cu toate că liderii monarhiilor din Golf s-au ferit din a comenta, deocamdată, pe tema Clubhouse, postacii și armatele de roboți afiliați regimurilor și-au demarat deja campaniile de denigrare a aplicației pe alte rețele de socializare, în special Twitter. Un influent om de afaceri din Emiratele Arabe Unite anunță că “recent, am observat un trend în Emirate cu o serie de islamiști condamnați (prieteni ai Califatului) care se ascund în Turcia de unde propun conversații pe Clubhouse în încercarea de a atrage oamenii în minciunile lor și narațiunile false.” Într-o altă postare acesta pretinde că a identificat un număr de presupuși membri ai Frăției Musulmane care se ascund în Turcia și propun în cadrul aplicației discuții despre drepturile omului.

Alte postări din partea unor conturi false din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite militează pentru “blocarea tuturor aplicațiilor non-saudite” și încurajează descărcarea oricăror aplicații de altă proveniență. Securitatea națională este, de asemenea, invocată în mai multe postări drept argument în favoarea interzicerii Clubhouse în Arabia Saudită. Un cont din Emirate anunță că “Clubhouse va găzdui activiști’ anti-UAE și trădători. Avem nevoie de camere care să discute argumentele pe care aceștia le aduc împotriva Emiratelor Arabe Unite și care să le combată. De asemenea, avem nevoie să atragem atenția asupra acestor trădători și să lansăm activ avertismente atât online cât și offline.

Într-un articol de opinie publicat în ziarul saudit Asharq al-Awsat, fostul editor-șef al aceleiași publicații, Salman al-Dossary argumentează că aplicația are o dilemă morală, și anume faptul că nu ia în calcul diferențele naturale dintre societăți sau prejudiciul pe care îl poate aduce unor întregi populații. Acesta adugă că “aplicația a generat o dezbatere societală robustă nu din cauza conceptului de camere de discuție în care sunt dezbătute diverse subiecte, ci din cauza abilității dezbaterilor de a face zgomot. Prejudiciul pe care discuțiile îl pot provoca este capabil să dăuneze societății în întregime fără niciun fel de constrângeri organizaționale sau etice.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro