Primul ministru desemnat, Ludovic Orban, a invitat luni 21 octombrie reprezentanţi ai societăţii civile la o rundă de consultări pe priorităţile viitorului guvern. EFOR a apreciat deschiderea cu care se pleacă la drum şi a formulat la întâlnire câteva puncte care ni se par importante. Şi pentru că e bine ca ceea ce s-a discutat să rămână consemnat public, găsiţi mai jos cele 12 teme pe care le-am pus noi ieri pe agendă.

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala

Corecţii democratice în sistemul electoral; consolidarea legislaţiei într-un Cod Electoral

1. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Nu există argumente raţionale valide pentru păstrarea sistemului actual, aşa cum n-au existat la introducerea sa şi cum se vede astăzi că nu au susţinătorii săi (ex. UDMR).

2. Reducerea substanţială a numărului de semnături necesare pentru înscrierea unui candidat sau partid în alegeri, de la nivelul nejustificat de ridicat din prezent, care distorsionează competiția electorală.

3. Reducerea nivelului subvenţiei bugetare pentru partidele politice, care a crescut de peste 10 ori în ultimii trei ani, fără o dezbatere publică a subiectului sau o analiză de impact.

Reforma prin transparentizare a fondurilor de investiţii pentru autorităţi locale. Problema PNDL

4. Transferurile pentru investiţii locale – şi în general bugetele – trebuie operate mai transparent şi previzibil, în raport cu criterii stabilite de guvern. În special proiectele PNDL trebuie alocate în teritoriu obiectiv şi competitiv, înregistrate corect şi urmărite în aplicare de MDRAP, punând capăt debandadei administrative şi politizării actuale.

5. Stoparea promisiunilor de finanţare a primăriilor cu bani inexistenţi, pe seama deficitelor sau arieratelor de plăţi ascunse.

Reformă corectă şi anti-populistă în Justiţie

6. Reluarea discuţiei pe corecţii necesare în Justiţie de unde a fost abandonată în ianuarie 2017, când a început ofensiva distructivă şi anti-europeană a PSD-ALDE. Ce s-a stricat între timp, ce se poate repara şi cum. Ce e de făcut cu Secţia Specială.

7. Reconstruirea relaţiei de încredere cu partenerii europeni (Comisia UE, Comisia de la Veneţia) prin angajarea unui dialog onest şi tratarea cu responsabilitate a rapoartelor internaţionale.

8. Rezolvarea urgentă a numirilor la vârful parchetelor, toate conduse în prezent de interimari. Declanşarea procedurilor de selecţie legale, transparente, competitive şi pe criterii de profesionalism.

Reformă în sectoarele strategice (energie) şi companiile publice

9. Revenirea la procesul declanşat în 2016 de selectare a conducerii companiilor publice pe baze competitive şi profesioniste (Legea 111/2016), abandonat ulterior. Recentele scandaluri (Transgaz, Transelectrica, Tarom) sunt consecinţa lipsei de reformă a managementului corporativ.

10. Abrogarea OUG 114/2019 şi OUG 19/2019 şi promovarea în schimb a unui proiect de lege pentru exploatările offshore, cu analize de impact şi pus în dezbatere publică. Există şi în prezent majoritate parlamentară pentru abrogarea OUG 114 (cu excepţia prevederilor ce privesc construcţiile).

11. In plus, deşi n-a fost menţionat ieri, solicităm abandonarea definitivă a iniţiativei nefundamentate şi riscante bugetar a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI).

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro