Să vă [înjurătură] de politicieni și birocrați, ce speranțe puteam avea de la România condusă de voi? A trebuit să să plec în lumea largă, să trăiesc printre străini și să mă căznesc să-mi fac un rost, să stau departe de țara în care m-am născut și unde încă mă simt acasă. Din cauza voastră [opțional înjurătură complementară] îmi văd neamurile și prietenii odată pe an și online, și ei îmi spun că bine-am făcut c-am plecat că uite, iar a trebuit să facă rost de bani de șpagă, că licitațiile sunt câștigate de cine trebuie, că autostrada aia promisă încă dinainte să plec eu e departe de a fi gata, că nu te poți baza azi că mâine va funcționa cardul de sănătate sau calea ferată, că dacă statul face o greșeală nimeni nu e vinovat și tot cetățeanul trebuie s-o îndrepte, că iar trebuie mers la ghișeu pentru a exersa poziția ghiocel, că drumul național e cel mai periculos din toată Europa, că universitățile de tradiție sunt puse pe picior de egalitate cu fabricile de diplome, că plagiatorii sunt la fel de licențiați sau de doctori ca studenții corecți, etc, etc, etc.

Cristian BogdanFoto: Arhiva personala

No, cam asta scrie pe plăcuțe, vă spun sigur în calitate de emigrant din România în Suedia. Hai să fim sinceri, la supărare înjurăm mulți dintre noi. Și rareori avem timp la supărare să explicăm întregul context, așa că suntem conciși. Cred că până și doamna profesor Mungiu-Pippidi se mai supără așa uneori, chiar dacă dumneaei este un emigrant de elită, nu ca cocălarii cu mașini (și chiar dacă în ultimii ani pare că scrie din Kisselef).

Dar de ce înjură emigrantul tocmai PSD? Cum ziceam, eu văd aici de fapt clasa politică în sens mai larg, partidul în sens de stat. Căci ce partid a fost la putere, oficial sau neoficial (vă amintiți când susțineau un guvern chipurile liberal) în aproape toți anii după revoluție? Cu ce partid votează birocrații din ministere care de fapt conduc țara până se dezmeticesc noii miniștri și deseori după? Până și-n guvernul tehnocrat, deciziile erau blocate de un ministru mare-intelectual pesedist, iar funcționarii pesediști în cuget au blocat deschiderea unei autostrăzi până a venit guvernul pe care-l așteptau, și un pic după. Ce partid (și nu numai el) a mărit mereu aparatul de stat când era la putere (oficial sau neoficial), arătându-ne tuturor că o slujbă sigură nu se obține prin liberă concurență ci dacă faci parte din gașca lor, sfidând noțiunile de muncă și productivitate? Meritele nu mai contează, de-aia au ajuns în guvern toate loazele. Apropo, e îngrijorător că partidul ăsta ori nu mai are cadre (cum avea totuși pe vremea lui Năstase) ori stau cadrele ascunse ca să nu fie asociate cu conducătorul.

Citeşte restul articolului pe contributors.ro