Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practică comună, acceptată și nesancționată în societatea românească, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și doctoranzilor săi, până la cazuri mai puțin publice dar la fel de serioase.

Cristian DogaruFoto: Arhiva personala

În lumina schimbărilor recente, în care populația României și-a exprimat clar și categoric dorința de schimbare în primul rând prin eliminarea corupției din societatea românească, semnatarii acestei petiții solicită instituțiilor abilitate următoarele:

1) Modificarea Legii 206/204, în particular prin eliminarea articolului 4^2, alineat 3, introdus prin Ordonanța de Urgență 28/2011, care stipulează:

(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica

.

Într-o societate corectă, toate sesizările privind abaterile de la normele de buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare trebuiesc analizate în mod nediscriminatoriu.

2)Restructurarea Consiliului Național de Etică care a ignorat în mod flagrant sesizările altor comisii de specialitate și, în pofida tuturor evidențelor, a declarat că Ponta Victor Viorel și Oprea Gabriel nu și-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Totodată, cerem noului Consiliu Național de Etică elaborarea de urgență a codului de etică și deontologie profesională a personalului de cercetare – dezvoltare, rămas deocamdată în faza de propunere.

3) Ministerul Educației să dea curs sesizării Universității din București, care a retrimis, la data de 18 Decembrie 2014, o adresă oficială Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta.

În urma unei analize, Comisia de Etică a Universității din București a concluzionat că teza de doctorat a domnului Ponta a fost în mare parte plagiată; mai multe detalii aici. Materialele coroborate de Universitatea din București pot fi accesate aici.

Reamintim că legislația în vigoare (Legea Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011, Articol 170 (1) (b)) stipulează că titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat (ministerul Educației) în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etica a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

4) Solicităm să se reanalizeze lucrarea de doctorat ale lui Gabriel Oprea, precum și lucrările de doctorat coordinate de Gabriel Oprea.

Hotnews a publicat recent rezultatele unor investigații și pentru cel puțin șase teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea sunt suspiciuni puternice de plagiat.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro