Deja e prea mult. Tot opozitia se face vinovata ca Guvernul vrea sa legalizeze temporar migratia alesilor locali! Premierul Victor Ponta a explicat, luni, ca ordonanta anuntata peste weekend de vicepremierul Dragnea este necesara si va fi data din cauza lui Iohannis si a lui Blaga! Cei doi sunt acuzati ca au blocat administratiile locale, au paralizat intreaga tara, inclusiv Capitala, sabotand puterea. "Nu se mai pot asigura majoritati", s-a plans premierul. Prin urmare, Guvernul se vede silit sa o deblocheze. Acest set de explicatii se bazeaza pe minciuni grosiere, pe jumatati de adevaruri si pe dispretul PSD fata de lege si regulile democratiei.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Majoritatile locale s-au refacut in mai multe judete dupa spargerea USL prin plecarea liberalilor in opozitie. Blamabila aici este incapacitatea USL de a tine majoritati, din dorinta lacoma de a guverna singur si de a nu imparti puterea. Cum sa acuzi opozitia ca s-a trezit intarita de o criza guvernamentala provocata de Guvernul Ponta prin impingerea liberalilor afara din executiv? Apoi, blocajul de care vorbeste Ponta se manifesta in principal la spagi si contracte pentru clientela. Acolo afacerile nu mai merg probabil la fel de simplu ca inainte. De aici atata durere, il doare in cot pe Dragnea de mersul tarii. Greu de crezut ca PNL si PDL detin capacitatea de a sabota toate proiecte importante pentru comunitatile locale fara a risca sa piarda voturi sau sa-si ridice in cap opinia publica.

Remarcati insa perfidia premierului. Ponta sugereaza ca opozitia conduce de fapt intreaga tara, aproape ca nu le cere socoteala pentru intrarea Romaniei in recesiune. Dupa felul in care premierul prezinta situatia, ce trebuie sa inteleaga masa electoratului vulnerabil la manipulare? Ca acolo unde lucrurile merg prost, Iohannis si Blaga sunt de vina deoarece baga bete in roate. Si cum peste tot e jale, opozitia trebuie injurata, ca doar e la putere! Asa ceva, mai multa minciuna si manipulare, n-am vazut de la Iliescu incoace.

Din punct de vedere democratic, e foarte bine ca puterea s-a mai echilibrat. Cu 70% in Parlament si aproape toata administratia la degetul mic, USL ameninta in 2012 sa sufoce Romania cu o conducere abuziva, discretionara, fara contraponderi reale in societate (presa, opozitie, societate civila). Ca in cateva judete situatia politica s-a schimat nu poate fi decat in beneficiul democratiei. Insa Liviu Drangea, Victor Ponta & baronimea PSD stiu ca prea multa democratie dauneaza la business. Vor toata puterea, toate contractele, toata Romania si, mai ales, toate institutiile sa lucreze pentru ei. Pentru a-si atinge acest obiectiv, calca totul in picioare, ameninta, santajeaza sau incurajeaza pe fata migratia politica.

Asa cum este gandit, proiectul lui Dragnea, Ponta&baronii PSD este un pistol pus la tampla primarilor: treci acum la noi sau nu mai primesti nici un leu si mori in opozitie. Fereastra de oportunitate se inchide peste doua saptamani, apoi totul revine la regula introdusa in 2006: cine isi paraseste partidul pierde mandatul de ales local. Asa stie PSD sa reactioneze cand face cunostinta cu democratia si institutiile ei: slabind-o cu cutitul la gat. Macovei, Johannis, Predoiu vorbesc pe buna dreptate de "martea neagra" in administratie si de "furtul politic al prezidentialelor". Da, PSD s-a intors in forta la metehnele de partid antidemocratic, nefrecventabil si profund toxic pentru viata politica. Este, probabil, singurul partid din Uniunea Europeana al carui lider se solidarizeaza public cu puscariasi, cu condamnati definitiv pentru coruptie fara a se teme de sanctiuni din partea electoratului.

De notat apoi ca PSD nu are curajul sa-si asume migratia ca filozofie politica, sa spuna, da, noi credem ca alesii locali trebuie lasati, la fel ca parlamentarii, sa zburde dintr-un partid in altul fara a risca sanctiuni. Nu, Ponta si Dragnea stiu bine ca publicul PSD, asa needucat cum este, s-a saturat pana in gat de politicieni migratori, de traseisti, de prostitutie politica, de insi care-si bat continuu joc de votul si increderea alegatorilor. Stiind toate astea, prezinta migratia legalizata temporar drept un act de reparatie morala (!!!), o miscare necesara pentru a elibera tara din ghearele unei opozitii malefice care tine Romania in loc.

Astfel de manipulari tin mai ales la spalatii pe creier ai mogulilor de partid. S-a dovedit ca astia inghit in general orice porcarie frumos impachetata, orice nenorocira comisa in numele unor principii inalte. Da, guppy din fata televizorului tinde sa-i dea crezare lui Ponta&Dragnea cand il acuza pe Iohannis de ipocrizie atunci cand critica legea deoarece el insusi ar fi un traseist nenorocit, trecand de la FDGR-ul cu PNL-ul. Cei doi manipuleaza fara jena opinia publica, uitand sa spunca ca FDGR nu e partid iar Iohannis se afla la prima sa experienta politica. Cred ca nu exista in Romania model de anti-migrator mai bun ca Iohannis, dar PSD il prezinta exact pe dos, un exemplu de bigamie politica.

Cam frustrant sa-l auzi pe Ponta cand spune legea e buna inclusiv pentru cei ca Boc, care e doar pe hartie in PDL, dar in realitate sustine PMP. Sa-i ajutam pe cei ca Boc sa se lamureasca odata, spun Ponta&Dragnea. Or, cazul primarului Boc si al altor alesi locali gata sa mearga turma dupa PMP, UNPR, PLR etc dar obligati sa ramana pe loc din cauza legii antimigratie ilustreaza perfect tocmai eficienta regulii introduse in 2006, nu nevoia de a o suspenda temporar!

Intentia PSD de legaliza temporar migratia politica ne mai arata in toata splendoarea ei prapastia dintre vorbe si fapte, distanta dintre intentia declarata si adevaratele scopuri ale lui Ponta&co. Acesta miscare mai anunta ceva: Guvernul si partidul vor face orice pentru a-si maximiza sansele in alegeri, inclusiv subordonarea unor institutii cheie. Au inceput cu primarii si consillierii, sa vedem cine urmeaza la rand.