Rezultatul congresului din 7 iunie, dar și reașezările tactice de pe partea dreaptă a scenei politice nu generează foarte multe perspective pentru Partidul Mișcarea Populară. Din contră. Deși semnalul dat de electoratul de dreapta la urne a fost unul extrem de negativ, Elena Udrea a ales să-l ignore prin refuzul de a face pasul în spate, asumându-și leadershipul PMP.

Raluca BobocFoto: Arhiva personala

Dreapta este dominată în acest moment de proiectul de alianță (fuziune) pe care îl dezvoltă PDL și PNL. Stânga – PSD – deține monopolul și este preocupată de identificarea bazinelor electorale care pot fi străpunse pentru a obține scorul electoral de peste 50%, necesar pentru câștigarea președinției României. Electoratul dezamăgit a transmis, prin aceste alegeri, un nou semnal că așteaptă figuri politice serioase, credibile, care să prezinte și să dezbată proiecte pentru români și pentru România. Politica de show și de cancan este respinsă de foarte multe categorii sociale.

Congresul PMP și noua echipă de conducere aleasă în fruntea acestui partid, provenită din această zonă politică de cancan, a stârnit extrem de multe reacții negative atât în rândul jurnaliștilor și comentatorilor vieții politice, dar și pe rețelele de socializare. Valul de reacții negative provenite din diverse medii ale societății civile ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru un politician în orice moment al carierei politice, cu atât mai mult atunci când debutează într-o ipostază politică atât de importantă, așa cum este aceea de lider al unui partid politic.

Un prim efect: chiar dacă partidul nu este atacat de adversarii politici, comunicarea este una defensivă, de apărare. Echipa Udrea va consuma în perioada următoare foarte mult timp și energie pentru a respinge acuzațiile care i se aduc, pentru a justifica și a argumenta prezența în fruntea partidului. Fiind ocupată în cea mai mare parte a timpului pentru a da explicații – necesare pentru a menține cel puțin capitalul politic obținut în urma alegerilor – noua conducere nu va putea să dezvolte strategii pentru a atrage electorat nou și pentru a dezvolta proiectul PMP.

În aceste condiții, cu Elena Udrea lider al partidului, perspectivele de creștere pentru PMP sunt blocate. Mai mult, dacă conducerea PMP nu va reuși să stopeze în scurt timp aceste reacții negative prin programe, acțiuni, etc. – adică, dacă nu va reuși să demonstreze cât mai rapid posibil că aceste reacții negative sunt nefondate – este foarte probabil să intervină demobilizarea în rândul susținătorilor săi, iar PMP nu numai că nu va intra în conservare, dar va și pierde o mare parte din electoratul care a decis totuși să-i acorde credit pe 25 mai.

PMP nu mai poate miza în acest moment pe electoratul fidel lui Traian Băsescu. Platforma câștigătoare în cadrul congresului nu a propus nici un proiect nou de convingere și de atragere a acestui electorat. Fără electoratul lui Traian Băsescu, fără a participa la efortul de coagulare al dreptei, ocupat să justifice alegerea făcută în cadrul congresului, PMP este un partid obligat să identifice nișe sau oportunități noi pentru a-și asigura supraviețuirea politică. De asemenea, este obligat să utilizeze toate atuurile de negociere pe care le deține. Pentru PMP este vital să intre la guvernare după alegerile prezidențiale. În caz contrar, echipa Elena Udrea riscă să fie debarcată de la conducerea partidului și chiar să fie marginalizată politic. Chiar dacă reușește, totuși, să mențină controlul asupra partidului și după alegerile prezidențiale, PMP – un partid a cărui singură ”doctrină” este ”organizarea și structurile locale” – mai poate supraviețui pe scena politică doar dacă intră la guvernare.

Premise politice:

PMP este în acest moment un partid izolat pe scena politică, fiind un partid neeligibil pentru a face parte dintr-o alianță de dreapta. De asemenea, PMP nu poate valorifica oportunitățile electorale ce rezultă din reașezarea scenei politice post-alegerile europarlamentare.

PDL-PNL au refuzat să accepte un partid condus de Elena Udrea la discuțiile despre unificarea dreptei. Niciunul din cele două partide nu a exclus însă în mod ferm posibile discuții cu Traian Băsescu. Chiar dacă, prin absurd, PDL și PNL ar preluare guvernarea în urma unei moțiuni de cenzură, este foarte puțin probabil că PMP va fi primit într-un astfel de guvern.

O alianță sau o fuziune PMP – Forța Civică nu poate fi luată în discuție atâta timp cât liderul FC și-a anunțat candidatura la prezidențiale, iar PMP dorește să aibă propriul candidat. Mai mult, PMP și FC și-au anunțat proprii candidați la alegerile prezidențiale, iar Cristian Diaconescu, candidatul PMP, a exclus posibilitatea unui tandem președinte-premier cu liderul FC.

Traian Băsescu – principalul partener al PMP – nu și-a declarat încă susținerea pentru noua formulă de conducere. Dacă președintele va decide să mențină linia adoptată imediat după anunțarea rezultatelor și să se păstreze în zona de neutralitate, este foarte probabil ca PMP să nu mai beneficieze de acest vector de imagine și, implicit, de acest bazin electoral.

Echipa Elena Udrea nu va putea profita și nu va putea să atragă electoratul dezamăgit de noua alianță PDL-PNL spre PMP. O parte a electoratului PDL va merge în zona dezamăgiților, iar alții vor rămâne susținători ai lui Traian Băsescu, dar nu al proiectului PMP. Electoratul PNL va alege, de asemenea, zona dezamăgiților sau va migra spre PSD, via ong-ul înființat de Călin Popescu Tăriceanu.

Singura alternativă viabilă pe care o are PMP este intrarea la guvernare, iar acest lucru nu se poate realiza decât într-un guvern cu PSD.

Din analiza obiectivelor stabilite de noua conducere, cât și din declarațiile și poziționările ulterioare, PMP este un partid care se pregătește să intre la guvernare. De intrarea la guvernare depinde existența și dezvoltarea partidului atât în perioada de până la alegerile prezidențiale, cât și după alegerile prezidențiale.

Intrarea la guvernare sau dispariția. Echipa Udrea nu poate valorifica oportunitățile electorale create de ultimele mutări de pe scena politică și nu are nici timpul, dar nici resursa necesară – resursa de lideri, teme, proiecte sau de mesaje – ca să convingă sau să inventeze alte oportunități electorale.

Alianța PSD-UNPR-PMP: salvarea politică a Elenei Udrea

Pe toată durata campaniei electorale Elena Udrea și PMP s-au poziționat ca fiind principalii adversari ai posibilului prezidențiabil Victor Ponta. Atenție! Adversari ai lui Victor Ponta, nu ai PSD. De asemenea, principalul obiectiv politic al Elenei Udrea și al PMP nu a fost debarcarea PSD de la guvernare, ci împiedicarea lui Victor Ponta să ajungă președintele României.

Un obiectiv logic, deoarece debarcarea PSD de la guvernare presupune automat formarea unei alte majorități parlamentare, posibil chiar o majoritate parlamentară dominată de PNL-PDL, ceea ce ar însemna excluderea PMP din această formulă.

PSD este interesat în acest moment atât de funcția de președinte, cât și de păstrarea funcției de premier. Elena Udrea, înainte de depunerea candidaturii pentru președinția PMP, a exclus posibilitatea ca Victor Ponta să mai fie prezidențiabilul PSD. Automat, pentru Victor Ponta devine vitală menținerea în funcția de premier al României până în 2016, data alegerilor parlamentare. De asemenea, Elena Udrea a declarat că va susține candidatul PSD în turul doi, dacă acest candidat va fi George Maior.

PMP mizează pe două mari atuuri: obținerea unui scor cât mai mare în primul tur – sau conservarea scorului obținut la europarlamentare – pentru a avea o forță de negociere pentru turul doi cât mai mare, și sprijinul mediatic, prin structurile de presă controlate de Elena Udrea, oferit guvernului Victor Ponta (în ipoteza în care Victor Ponta sau un alt politician din PSD va deține funcția de prim-ministru pînă în 2016, va avea nevoie de controlul total al mass-media). Ambele atuuri pot fi valorificate pentru cooptarea PMP la guvernare.

Cum pregătește PMP terenul pentru o colaborare cu PSD

1)Mai multă organizare şi dezvoltarea structurilor locale ale partidului.

”Sunt extrem de mulţumită de faptul că toţi colegii au acceptat ideea că este nevoie de unele schimbări, de mai multă organizare şi de dezvoltare a structurilor locale ale partidului. Au înţeles care a fost slăbiciunea PMP la europarlamentare şi au votat preşedintele pe care îl văd în stare să muncească timp de doi ani neîntrerupt şi să construiască pe o fundaţie solidă un partid foarte puternic inclusiv în ceea ce priveşte organizarea, pentru a deveni în 2016 o forţă politică redutabilă” – a declarat Elenei Udrea, în primul interviu acordat după congresul PMP.

Mai multă organizare şi dezvoltarea structurilor locale ale partidului. Acesta este și programul care a ieșit câștigător în cadrul Congresului PMP. Și principalul obiectiv fixat de noua conducere. Vechile obiective, precum: continuarea programelor de reformă propuse de Traian Băsescu, sau lupta cu Victor Ponta, sunt trecute mai degrabă la capitolul obiective secundare. Iar oferta electorală pentru atragerea unor noi segmente de electorat a lipsit cu desăvârșire.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro