Într-un interviu dat site-ului ziare.com zilele trecute, dl Crin Antonescu se întreabă, retoric și insinuant, ce s-a ales din 10 ani de regim Băsescu de vreme ce PSD este acum mai puternic decît era în 2004. Imprevizibilul președinte liberal vrea să spună că noua vigoare a urmașului Partidului Comunist este rezultatul unor greșeli ale dlui Traian Băsescu.

Sever VoinescuFoto: Hotnews

Să privim în urmă. PSD nu a trecut niciodată de 40% în România, din 1992 pînă azi. Acum trece. Cînd a reușit PSD saltul spre majoritate de unul singur? În vremea USL. PSD a devenit ceea ce este în alianță cu PNL și, după părerea mea, datorită acestei alianțe. Dacă luăm în considerare că PNL este astăzi un partid de 15 – 17% și era în 2009 unul de 23%, iar PSD era în 2009 un partid de 35 – 37% și azi e unul de peste 40%, ne apare limpede că o parte din electoratul penelist cîștigat în vremea guvernului Tăriceanu a devenit electorat pesedist sub două presiuni: una mediatică și alta politică. Atît de tare au repetat Antenele și liderii liberali în frunte cu dl Antonescu lozinca unității de nezdruncinat a USL care face dreptate pînă la capăt, încît acest electorat captat recent, care nu era electoratul dur al PNL, ci unul adus în zestrea partidului în vremea colaborării cu PSD, chiar a crezut că, în fond, PNL și PSD sînt una. La plecare, PNL a pierdut acești electori.

PSD a devenit monstruos de puternic datorită PNL și, în special, dlui Crin Antonescu. Constituirea electoratului USL din toată suflarea care nu-l mai vrea pe Băsescu a permis PSD să-și extindă bazinul tradițional de votanți. PSD a putut depăși granițele propriului imperiu electoral doar pe mîna PNL. Cînd Crin Antonescu, făcînd ceea ce va rămîne cea mai neașteptată și proastă mișcare politică a deceniului, s-a desprins de USL fără explicații plauzibile, fără motivații evidente, a lăsat în urmă un electorat masiv direct în sacul PSD. După ce ai isterizat o masă de oameni spunîndu-le că nimic nu e mai important decît lupta cu tiranul Băsescu, să le spui brusc că, de fapt, nu e chiar așa, că tiranul e un bătrînel care se duce oricum și că e mai importantă lupta cu aliatul tău, care e adevăratul tiran, nu e deloc surprinzător că ajungi să vorbești aproape singur. Electoratul USL, strîns prin repetarea la infinit a mesajul de luptă împotriva lui Băsescu, s-a pesedizat. El s-a alcătuit într-o proporție atît de mare (60% în decembrie 2012) datorită convergenței dintre PNL și PSD. Ducerea PNL în concubinaj cu PSD a crescut dincolo de orice limită PSD. Că acum Crin Antonescu se sperie de ceea ce a creat, e treaba lui. Că ne-a lăsat pe cap un partid de dimensiuni electorale și organizaționale aproape faraonice, e treaba noastră. Tăierea salariilor și impozitarea pensiilor nu au putut avea efectul politic pe care îl vedem acum (o scenă complet dezechilibrată, cu toate condițiile întrunite pentru intrarea în epoca unui autoritarism populist-mafiot) dacă PNL nu ar fi suflat în pînzele PSD, docil și unanim, vreme de atîția ani. Problema dlui Antonescu pare a nu fi aceea că i-a făcut jupîni peste țară pe dnii Ponta și Dragnea, ci că acum nu mai știe ce să facă. Dacă i-a fost ușor să se descotorosească de dnii Gigi Becali și Roșca Stănescu, după ce i-a dus în Parlament cu barca generoasă a PNL, dl Antonescu va trebui să priceapă că despărțirea de unii ca dnii Ponta și Voiculescu se lasă cu răni și cu dureri. Cînd te desprinzi de PSD după ce ai făcut amor cu el, lași o mînă, un picior, doi-trei litri de sînge – nu e doar un adio peste care treci cu vorbărie multă. De fapt, dl Antonescu nici nu mai are multe lucruri de făcut. PNL e la răscruce, dar dl Antonescu, nu. Pentru domnia-sa e clar ce va urma.

Interesant este că același reproș îl face dlui Băsescu și președintele PDL, dl Blaga. În public, dl Blaga zice că PSD e puternic pentru că dl Băsescu a vrut o alianță de guvernare PSD – PDL după alegerile din 2008. Și mai zice că el s-a opus. Acuma, pe dl Blaga îl cunosc mai bine decît pe dl Antonescu. Capacitatea sa de a povesti trecutul într-o variantă atît de personală încît apar imediat zîmbete nedumerite pe fețele celor care au fost de față, este uimitoare. În general, capacitatea sa de a inventa explicații care nu-l implică și de a spune prostimii care îl mai ascultă că dezastrele electorale sînt împliniri mărețe este uimitoare. Dimensiunea vocației de a fabula a dlui Blaga este egalată doar de adîncimea incompetenței sale politice. Adevărul este că PDL-ul dlui Blaga are la rîndul său o vină serioasă pentru puterea actuală a PSD. Dacă PNL-ul dlui Antonescu a dus PSD pe culmi istorice de popularitate electorală, PDL-ul dlui Blaga l-a consolidat acolo prin blaturi punctuale, incapacitatea de a forma o opoziție cît de cît solidă, abandonul asumării guvernării Boc, care are toate șansele să fie încet-încet reconsiderată exact de cei care sînt, teoretic, ”electoratul de dreapta”, opțiunea strategică dezastruoasă de a se despărți de dl Băsescu fără să înțeleagă că nu poți să îți faci în ochii electoratului actual un profil recognoscibil anti-PSD dacă alegi că ți-l faci pe cel anti-Băsescu din simplul motiv că ultimul e mai spectaculos și se va impune mai degrabă pe agenda media și în percepția publicului decît primul, iar dacă cineva își închipuia că PDL va strînge voturi dacă se desparte de Băsescu, acela nu poate fi decît dl Blaga și inteligentele sale colaboratoare. Să fie clar, în afară de deliciul dnei Mungiu Pippidi și de satisfacția psihanalizabilă a cîtorva doamne din Modrogan 1, PDL nu va avea absolut nici un beneficiu de pe urma despărțirii de Băsescu. Dar, de unde vrei inteligență politică la dl Blaga? Unde nu e, se știe, nu se poate cere…În privat, micii papagali de colivie din Modrogan spun că Băsescu are un pact ascuns cu Ponta, că îl ajută să ajungă președinte. În lumea mult mai largă, de dincolo de zidurile Modroganului, se spune că dl Blaga e un soldat cumințel în trupa dlor Maior și Ilie Sîrbu, care lucrează cu sîrg la proiectul Ponta –președinte. În fine, să le lăsăm încolo de zvonuri! Fapt e că dnii Antonescu și Blaga se întîlnesc într-un punct al neputinței totale: de vină, pentru tot și toate, e Băsescu. La fel crede și PSD. Doar că între ei e o mare diferență. Cu vorbele astea PSD trece de 40%, iar PDL și PNL sînt în marasm.

Citeste intrega rticolul si comenteaza peContributors.ro