Ruperea USL pare inevitabila dupa ultimatumul liberalilor catre PSD: renuntati la USD pana luni, altfel vom cere demisia "guvernului ilegitim"! S-au depasit liniile rosii. O impacare de ultim moment pare putin probabila. Premierul Victor Ponta l-a anuntat deja pe Crin Antonescu drept candidat al opozitiei, declarandu-se convins ca decizia de a iesi din USL a luat-o mai demult. In schimb, liberalii sustin ca sunt impinsi afara din guvern. Asistam, practic, la ultimele eforturi de a pune in sarcina celuilalt culpa divortului. Ce efecte produce destramarea USL la trei ani de la infiintare si la doi de la preluarea puterii?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Dispare majoritatea parlamentara de 70% din Parlament si se intareste vocea opozitiei chiar daca faramitarea ei se va accentua intr-o prima faza. Este cel mai important efect, benefic pentru noi toti. Un mare pericol pentru democratia romaneasca a trecut. Pericolul consolidarii unei mega-structuri de tip partid stat s-a diminuat considerabil.

Daca PSD si PNL guvernau in buna intelegere, puteau face orice doreau cu supermajoritatea, mai ales in conditii de opozitie faramitata, slaba. Perspectiva unei guvernari cu buldozerul a dat frisoane unora in decembrie 2012. USL a castigat alegerile realizand cea mai puternica majoritate parlamentara de dupa FSN incoace. Existau in urma cu un an toate premisele orbanizarii Romaniei. Astazi, a slabit mult capacitatea unor politicieni de a exercita putrea in forta. Avantul guvernarii tavalug s-a mai domolit.

Intre Victor Ponta si Crin Antonescu, marii aliatii de ieri, s-au instalat treptat raceala, neincrederea si in final a venit ruptura. Azi se scriu hartiile partajului. Merita analizat separat cum s-a ajuns intr-o situatie pe care nimeni nu si-a imagina cu putin timp in urma. Cine ar fi zis, in decembrie 2012, cand USL a castigat zdrobitor alegerile, ca de supermajoritate se va alege praful intr-un an si ceva?

De ce era atat de nociv pentru Romania un USL atat de puternic? PSD si PNL, ajutate de televiziunile mogulilor, au furnizat nenumarate motive de ingrijorare, totul culminand in decembrie 2013 cu martea neagra, o tentativa esuata la limita de a legifera in beneficiul borfasilor. Daca supermajoritatea se destrama, tentatia abuzului nu dispare odata cu ea, desigur, dar noii puteri ii va fi mai dificil sa face orice, sa sfideze opinia publica. S-a indeplinit astfel un obiectiv major. A fost distrusa, in tot cazul, limitata capacitatea guvernarii USL de a se manifesta discretionar, de a face rau.

Aceasta ar fi prima si cea mai importanta consecinta a ruperii USL. Al doilea efect derivat din primul este ca pozitia premierului Victor Ponta devine, evident, mai fragila. De subliniat ca, dupa caderea guvernului Ungureanu prin motiune de cenzura in mai 2012, cosmarul oricarui premier a devenit pierderea majoritatii parlamentare peste noapte. De luni incolo, probabil, opozitia poate apela mai usor si cu ceva sanse la motiunea de cenzura.

Una e sa guvernezi cu mai bine de o suta de parlamentari peste majoritate, alta e sa ai zece, douazeci sau treizeci in plus. Majoritatile slabe genereaza instabilitate. Acesti politicieni pot trada oricand, din oportunism sau contra-cost. UNPR-ul lui Gabriel Oprea sau minoritatile nu sunt, dupa cum stim, cei mai loiali si statornici parteneri. N-au avut mari apasari sa treaca de la Basescu la Ponta, dar la o adica se va intampla si invers.

Apoi, UDMR-ul se afla intr-o situatie disperata si risca ratarea intrarii in Parlamentul European. PPMT-ul lui Laszlo Tokes va candida, din cate se pare, separat. N-ar fi exclusa clasica impacare in extremis. In tot cazul, UDMR nu-si permite azi sa sustina pe fata PSD in an electoral. Ar risca prea mult. Dar Victor Ponta a avut grija sa-i cultive din prima zi de guvernare. Le-a oferit posturi in esalonul doi si a mentinut un dialog constant cu liderii maghiari. Din acest motiv, va putea conta pe sustinere punctuala in Parlament din partea UDMR, dar nu mai mult.

Fragilizarea pozitiei lui Victor Ponta intareste dependenta acestuia de Dan Voiculescu si de sustinerea mediatica a trustului sau. Acest parteneriat se manifesta deja. Antena 3 a trecut la atacarea lui Antonescu de saptamani bune si i-a taiat accesul la emisiuni, mai ales dupa incetarea relatiilor politice dintre PNL si PC. In paranteza fie spus, premierul Ponta devine mai dependent de sustinerea mediatica in general. Va cauta in mod previzibil sa cultive bune relatii cu toti mogulii, sa lege noi prietenii pentru a suplini pierderea sigurantei politice. Viitorul candidat la presedintie al PSD are nevoie de ei.

Si pana acum Victor Ponta a investit energie si resurse mari in tele-guvernare. Daca se rupe USL va trebui sa-si mareasca investitia, sa-si extinda influenta cat poate. Deja locurile in studiourile TV se ocupa in viteza. Unii jucatori ca Adrian Sarbu, aflati pana mai ieri in neutralitate, par sa fi intrat in joc.

Din pacate, Victor Ponta si PSD vor cauta sa compenseze pierderea fortei politice cu intarirea controlului asupra institutiilor de forta: justitie, politie si servicii secrete. Tinand cont de evenimentele din 2012, va fi interesant de vazut pe cine va desemna partidul la ministerul de interne, pozitie cheie in organizarea alegerilor.

Ruperea USL aduce si o veste buna pentru Victor Ponta: obtine la jumatatea mandatului de premier noi posturi/sinecuri de impartit clientelei partidului. Nu-i putin lucru.Nimic nu-i mai periculos pentru un lider decat o guvernare osificata, cu locuri ocupate pe termen lung. Partidul se demotiveaza, apar nemultumiti si liderul are o problema. Eliberarea ministerelor PNL inseamna o multime de posturi noi pentru clientela PSD ramasa cu buzele umflate dupa impartirea puterii cu liberalii. Cand are avantaje de impartit supusilor sai, un lider isi consolideaza puterea in partid iar vocea nemultumitilor se mai potoleste.

Ce-l asteapta insa pe Crin Antonescu in opozitie? Numerosi adversari, Traian Basescu si o intrebare fara un raspuns clar: il va urma in bloc tot partidul? Vor trece liberali la PSD, va ramane vreun ministru in guvern? Plecarea de la guvernare genereaza de regula nemultumiri, tradari si migratii catre putere. A salva candidatura lui Crin Antonescu la prezidentiale cu pretul trecerii in opozitie nu va fi o mare placere pentru numerosi liberali. Depinde insa cine va trada si daca numarului nemultumitilor face masa critica astfel incat Antonescu sa aiba motive de ingrijorare.

Dupa ce va trece acest hop, Crin Antonescu va intra intr-o competitie inegala cu celelalte partide de dreapta: PDL, Miscarea Populara, Forta Civica. Nu va putea evita coliziunile cu Traian Basescu, Elena Udrea, Catalin Predoiu, Mihai Razvan Ungureanu. Va incepe o batalie pentru suprematia intre candidatii dreptei. Apoi, va trebui sa tarasca dupa el prin desertul opozitiei esecul modificarii Constitutiei. Si nu in ultimul rand, va avea de dus marea batalie pentru intrarea in Partitul Popular European ca prim solist, familia din care PDL face parte de ani buni si spre care PMP aspira.

A incheia un armistitiu cu Traian Basescu duce la pierderea publicului anti-basist, a se lupta mai departe cu el inseamna a pierde din colimator principalul adversar. In orice caz, candidatul PSD la prezidentiale va avea parte in prima faza de trei-patru candidati ai dreptei care se vor lupta intre ei. Asta daca nu cumva si PSD se va trezi cu mai multi politicieni dornici sa intre in cursa pentru Cotroceni. Iar de aici incolo, jocul se deschide din nou. Aerul a devenit din nou, parca, mai respirabil.