"​Lumea secreta a nomenclaturii", asteptatul volum al lui Vladimir Tismaneanu, se lanseaza duminica, ora 12 :30 la Targul de Carte Gaudeamus. Despre carte vor vorbi Lidia Bodea, Mircea Cartarescu si H.-R. Patapievici.

"Lumea secreta a nomenclaturii" de Vladimir TismaneanuFoto: Humanitas

„Copil de nomenclaturist“, „Jos nomenclatura“, „Comportament de nomenclaturist“ – am auzit de sute, poate de mii de ori acest gen de formulări. Fac parte din lexicul politic aproape cotidian. Știm totuși foarte puțin despre acel grup social și, dacă vreți, chiar cultural numit nomenclatura comunistă. A fost ferit de incursiunile curioase ale jurnaliștilor și cercetătorilor. Sociologii nu l-au tratat cu aceeași riguroasă aplicație ca pe, să spunem, clasa de mijloc ori clasele de loisir. Era vorba de o societate cvasisecretă, cu riturile, codurile, simbolurile, nostalgiile și, nu mai puțin important, privilegiile sale.

Cartea de față nu este o lucrare sociologică de tip tradițional, cu analize de cauze, dinamici și efecte. Este vorba aici de propriile mele experiențe în interiorul unui grup pe care am ajuns să-l cunosc, îndrăznesc să cred, foarte bine. Un microcosm politic și psihologic, numit de mine cândva micul Bizanț roșu.“

Vladimir Tismăneanu.