Nu intentionez sa propun aici un mic tratat de siguranta la foc a constructiilor. Departe de mine sa infierez sistemul termoizolant pe baza de polistiren expandat/ extrudat tencuit, scrie utilizatorul moromitic pe blogul La coltu' strazii.

Insa milioanele de metri patrati de fatade reabilitate termic stau sub ticaitul unei bombe ascunse in dereglementari sau abateri de la normele de proiectare de bun simt ingineresc.

Nu-i niciun drob de sare, pur si simplu probabilistic vorbind, se va intampla: chit ca va fi in alt oras, in blocul vecin sau Doamne Fereste! chiar la vecinul de dedesubt - o fatada d-asta de polistiren tot va lua foc de un capat la altul. Aviz celor de la etajele superioare!

Polistirenul expandat (EPS) precum si cel extrudat (XPS) sunt materiale relativ noi pe piata romaneasca a izolatiilor termice fiind introduse cu ceva timp (intre 10 si 30 de ani) in urma altor tari europene. Tocmai de acest mic avans tehnologic ar fi trebuit profitat pentru a beneficia de know-how-ul aferent. Nu s-a intamplat acest lucru.

Dupa blocurile gri stam noi majoritatea incepea un cantec de prin anii ¬90 si despre asta e vorba in gandurile de mai jos. Despre cum am scapat de gri si de costurile de intretinere imediate si cum vom da peste alte costuri de intretinere insa pe termen mediu-lung, ca deh, obrazul fin cu cheltuiala se tine. Despre cum poate lua foc o intreaga fatada in doar doua minute daca nu este intretinuta. Despre lipsa reglementarilor si lipsa instruirii si a grijii in exploatare a noilor cladiri reabilitate termic. Despre focusarea granturilor guvernamentale spre ieftin si rapid (deci prost) si ignorarea altor standarde europene mai precaute, ba chiar ignorarea specificatiilor tehnice ale producatorilor. Si nu, strugurii nu-s acri, sunt unul din beneficiarii programelor de reabilitare termica. Pe scurt, noua solutie vine cu beneficii dar aduce si riscuri si costuri suplimentare.

As fi putut sparge toate aceste chestiuni in mai multe articole dar am preferat sa fie toate detaliile la un loc. Stiu ca pentru usor-plictisibilul cititor online nu e tocmai digerabila o astfel de postare exhaustiva, scrisa in ton ingineresc. Dar nu vizualizarile facile sunt scopul meu altfel as fi scris pe modul panicard cu succes garantat. In fine, pentru un scroll mai lejer am rezumat ideile in paragraful precedent si am schitat urmatorul sumar:

Cuprins:

Flashover - putina teorie

Polistirenul in fata SR EN 13501-1:2007

Ce inseamna Euroclasa B? 20 de minute timp de interventie.

Riscuri in exploatarea cladirilor termoizolate cu polistiren

Costurile ascunse de intretinere ale noilor fatade reabilitate termic

Principiul compartimentarii la foc

Barierele la foc, elemente esentiale in orice scenariu la foc

In loc de incheiere

Flashover - putina teorie

"Flashover" e un termen ales pentru intervalul cand focul izbucneste violent crescand nimicitor in intensitate si extinzandu-se foarte rapid. Flashover-ul e un moment cheie pe care toate sistemele si scenariile de siguranta la foc incearca sa-l amane ca sa se poata evacua cladirea iar pompierii sa aiba timp sa intervina.

Fiecare material de constructie se incadreaza intr-o anumita Euroclasa de siguranta la foc incepand de la A (beton, sticla, caramida) la E (textile, lemn netratat). Aceste Euroclase sunt definite sub codul SR EN 13501-1:2007 si se bazeaza pe o serie de teste aplicate materialului si trei criterii de comportare respectiv inflamabilitatea, fumul si contributia la incendiu prin felul in care se descompun si ard independent bucatile desprinse din materialul in flacari.

Citeste continuarea articolului si comenteaza pe blogul La coltu' strazii.