Situatia Orientului Mijlociu dupa asa numita “Primavara Araba”. Provocate conform unui plan anume sau spontane, revoltele din lumea araba au un singur rezultat cert – dictaturile laice ale Orientului Mijlociu intr-un fel sau altul au fost sau vor fi schimbate de “democratii islamice”, de genul celei din Iran sau dictaturi fundamentaliste, asemanatoare celor din Arabia Saudita – ambele forme de guvernare avand un numitor comun, impunerea legii islamice – sha’aria.

PoliteiaFoto: Politeia

De la Vest spre Est:

În Maroc - prerogativele regelui au fost diminuate, noul guvern ales democratic coabiteaza deocamdata cu parteneri laici, sub o monarhie cu prerogative care conduc spre o monarhie constitutionala.

În Algeria - dupa alegerile de luna trecuta, a castigat o coalitie formata din fostele partide guvenamentale, impreuna cu partidele islamiste moderate, detinand impreuna 286 de locuri in parlament, din cele 462 de locuri existente (62%). Opozitia islamica contesta rezultatele alegerilor. Probabil ca daca alegerile nu ar fi fost fortate, islamistii radicali ar fi castigat alegerile. Situatia generata de un somaj extrem de ridicat in randurile tinerilor genereaza nelinisti continue, care se pot transforma foarte repede in evenimente asemanatoare cu cele petrecute in Libia.

În Tunisia – partidul Renasterii Nationale (Ennahda) este un partid islamist moderat, care a castigat ultimele alegeri din Octombrie 2011, primele dupa alungarea dictatorului Ben Ali. Situatia este stabila, toata legislatia laica a fost abolita, se practica deocamdata un islam moderat, care permite coabitarea in cele mai multe cazuri.

În Libia – o semi-anarhie, cu tendinte clare de dezagregare a statului national in provinciile istorice. Deocamdata coeziunea este asigurata de beneficiarii economici al revolutiei anti-Gaddafi. In majoritatea teritoriului libian este aplicata o stricta sha’arie si grupuri de fosti-revolutionari s-au auto-proclamat guvernatori teritoriali. Victimele de ieri s-au transformat in tortionarii de astazi. In Libia se afla astazi o puternica reprezentanta a gruparii “Al Qaeda”, care este deocamdata ocupata cu destabilizarea statelor africane din sudul Libiei. Fostii mercenari tuaregi au migrat spre Mali, ocupand o parte din nordul tarii si proclamand o noua republica islamica. O situatie mai rea se putea anticipa foarte greu.

În Egipt – Alegerile parlamentare ale acestui an au fost castigate pe departe de blocul islamist format din “Fratii Musulmani” cu 235 de locuri si Partidul Salafist cu 123 de locuri, impreuna 358 de locuri din totalul de 508, adica o majoritate de cam 70%. Deoarece Egiptul este o republica prezidentiala, rezultatele de la turul doi, care va avea loc intre 16-17 iunie a.c., dintre finalistii primului tur vor hotari soarta Egiptului contemporan. Deocamdata lucrurile nu prea arata bine. Finalistii si prezidentiabilii posibili sunt reprezentatul “Fratilor Musulmani”, Mohamed Morsy care a castigat primul tur cu 24.78% din totalul voturilor si Ahmed Shafik cu 23.66% din totalul voturilor. Ahmed Shafik este independent, de genul mioritic, fiind de fapt reprezentantul armatei si al elitelor fostului regim. De mentionat ca Ahmed Shafik a fost maresal de aviatie si ultimul premier al lui Mubarak (33 de zile). Castigarea alegerilor de catre reprezentantul “Fratilor Musulmani”, Mohamed Morsy, ar putea genera o problema geopolitica majora, care ar spulbera iluziile pe care unii occidentali si-au pus in democratiile posibile in Orientul Mijlociu.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro