Multora nu le-a venit sa creada cand l-au vazut pe presedintele Basescu aruncand, razand, pisica moarta in bratele lui Victor Ponta: „sunteti premierul desemnat sa formeze un nou guvern, fiind si singura propunere a partidelor”.

Stefan VlastonFoto: Hotnews

Iar Victor Ponta s-a repezit cu lacomie sa inghita nada. De buna voie si nesilit de nimeni. Desi mai fusese tentat odata.

Cat de inconstient sa fii sa te transformi din boxer in sac de box? Sa crezi ca-ti vei putea indeplini macar o parte din promisiuni, intr-o lume care se prabuseste, economic, de la o zi la alta? Sa speri, paranoic, ca poti face din economie bici, care sa mai si pocneasca?

Ion Iliescu trebuie ca jubileaza cu amaraciune. Carlanul fara minte nu l-a ascultat nici de data asta. (“Văd că unii îl împing din spate pe Victor Ponta să facă acest pas. Eu cred că ar fi un pas greşit. Nu este nevoie de aşa ceva. Nu vreau să judec pe nimeni, dar mi se par necugetate asemenea păreri“)

Listele cu promisiunile USL au si aparut pe piata media. Te ia cu fiori. Un milion de locuri de munca in patru ani, inseamna cam 100.000 in urmatoarele sase luni. La bugetari? Revenirea la pensiile si salariile dinaintea taierilor, o crestere economica de 4% anual, cote diferentiate de impozitare: 8% – până la 800 lei/lună, 12% – de la 800 lei/lună până la 1600 lei/ lună şi 16% – pentru ce depăşeşte 1600 lei lună.

De asemenea, USL va introduce cota redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului).

USL promite că va acorda şi un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsă între 5.000 şi 100.000 de Euro. USL promite, totodată, să restructureze ANAF, Garda Financiară şi Vama şi să desfiinţeze 6.000 de posturi numite politic în perioada 2009-2010. De asemenea, USL promite să plafoneze cheltuielile cu bunurile şi serviciile la minus 50% din valoarea actuală, să adapteze acordul actual cu FMI şi să negocieze în 2013 un nou acord cu FMI.

Nu mai continui, sa nu va luati cu mainile de caap.

Ce-a patit Viktor Orban (alt Viktor, dar cu k) in Ungaria, cand si-a permis sa goneasca FMI din controlul si gestiunea bugetului, se stie. Ritornero, in ginocchio da te.

UE, BM si FMI stau cu ochii pe tarile care au nevoie de credite ieftine si nu le lasa sa depaseasca deficite structurale de 0.5%. Si atunci, de unde bani pentru implinirea promisiunilor? De la Dumnezeu, dar socialistii nu cred in pronia divina.

Prabusirea economiilor statelor asistentiale, Grecia, Portugalia, Spania, Italia, este inca un motiv ca populatia sa priveasca cu suspiciune promisiunile USL. Daca n-au reusit altii, cum sa reuseasca taman PSD si PNL? Ar fi un miracol. Doar ca in politica si economie nu se petrec miracole.

Secretul eventualelor furaciuni si contracte masluite, in favoarea USL, nu poate fi pastrat. N-au timp sa securizeze activitatea din ministere, nu pot schimba peste noapte armate de functionari. Care vor transmite ce stiu si ce afla vechilor patroni, din PDL.

Iar serviciile subordonate lui Traian Basescu asculta, asculta… Doar porumbeii voiajori te mai pot salva de urechile lor.

Bugetul de stat e batut in cuie. Se pot face rectificari, dar fara depasiri ale anvelopei salariale. Ca sare in aer acordul cu FMI.

Folosirea fondului de rezerva la dispozitia guvernului in favoarea clientelei a fost aspru criticata de USL. Va face USL uz de masuri pe care tocmai demoniza saptamanile trecute? Posibil, dar sa se astepte la critici pe masura.

Ce-a vrut Traian Basescu? Sa ofere USL ocazia de a arata ce poate timp de sase luni, nu patru ani. Daca electoratul va fi multumit de implinirea promisiunilor facute, foarte bine, sa-i voteze. Iar daca nu, sa-i tranteasca la votul din noiembrie, sa le mearga fulgii.

In acest timp, ochii presei si a actualei opozitii va sta pe guvern. Pe orice miscare a sa. Dosarele ministrilor, declaratii de avere, incompatibilitati, conflicte de interese, amante sau amanti, totul va fi scos la vedere. De dimineata pana seara. Sa vedem cum va fi cand esti in corzi.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro