Ultima tragedie din Franta la Toulouse, lichidarea lui bin Laden, “festivalurile” media care le-au urmat si bineinteles articolele pe care le-am scris in ultimul timp m-au indemnat sa aprofundez putin si sa cercetez cat de mare pericol a fost bin Laden si cat de priculos este terorismul pe continentul European. Dupa ce am gasit datele, le-am verificat fata de datele americanilor aliati (inca) ai Europei, m-am frecat bine la ochi, am citit de cel putin trei ori materialele si am hotarat sa va impartasesc si voua aceste date fara nici un comentariu. Va las pe voi sa hotarati asupra pericolului terorist in care se afla Europa si cat de influent a fost primul terorist al lumii libere.

PoliteiaFoto: Politeia

Deci, catastrofa din 11 septembrie 2001 petrecuta in New York si Washington, eveniment terorist care a ucis 3000 de oameni (inclusiv cei 19 teroristi sinucigasi) si a ranit alti 6000 de persoane poate fi considerata ca evenimentul terorist cel mai mare de pana acum.

In acest deceniu au avut loc in Europa doua evenimente teroriste de proportii, primul la data de 11 martie 2004, la Madrid, soldat cu 191 de morti si 205o de raniti si al doilea in Londra anului 2005 in ziua de 7 iulie, soldat cu 56 de morti si 700 de raniti.

Dupa aceste evenimente groaznice, ambele de sorginte islamista, au fost luate probabil masuri drastice care au lichidat total acest soi de terorism, eradicandu-l aproape in totalitatea in Europa si in Statele Unite.

Deci date:

In anul 2007 au avut loc in Europa 581 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2008 au avut loc in Europa 441 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2009 au avut loc in Europa 316 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene.

In anul 2010 au avut loc in Europa 249 de atentate sau incercari de atentat pe tot teritoriul Uniunii Europene. Raportul pe anul 2011 inca nu a fost publicat.

In tot acesti ani numai 4 atentate au fost de sorginte islamista – unul in Italia si trei in regiunea Scandinava (2 in Danemarca si unul in Suedia).

Restul atentatelor (in aceasi perioada) au fost de origine separatista – 397, politice ale stangii extremiste – 95 si ale dreptei extemiste – 4. Datele sunt din sursele Europol (rapoarte anuale) si corespund datelor publicate de FBI. Vezi linkurile de mai jos.

Subiectul Osama bin Laden:

Fara indoiala Osama bin Laden era cel mai proeminent terorist al secolului in primul lui deceniu, in afara victimelor atribuite organizatiilor Al-Qaeda in SUA si Europa, care ajung la cateva mii. In Orientul Mijlociu si intreaga lume Islamica au murit 40 000 de oameni in atentatele organizatiilor care s-au considerat Al-Qaeda sau afiliate la acesta organizatie, inclusiv evenimentele teroriste din Indonezia (Bali) si India (Mombai).

Cu toate acestea, “priza” pe care a avut-o Osam bin Laden in lumea musulmana a fost in continua scadere de la o maxima autoritate si incredere in 2003 la un minim la inceputul anului 2011. Vezi mai jos graficul publicat de The Economist, bazat pe un sondaj Pew.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro