Un asistent social de la ARAS a fost agresat verbal si bruscat de niste jandarmi, la Patriarhia Romana. A fost umilit si amendat cu 100 de RON pentru ca n-a vrut sa raspunda la apelativul "ia da, ba, buletinul!" si sa se legitimeze intre doua operatiuni foarte personale: rugaciune si aprins lumanari pentru morti. Cititi relatarea omului pe blogul APADOR-CH, care il ajuta sa conteste amenda.

Ce mi se pare mie dubios in toata povestea asta este ce cauta totusi Jandarmeria Romana, cu efective de paza - platite din bani publici, cu siguranta - sa faca ordine intr-o "institutie publica de drept privat", dupa cum se autodefineste Biserica Ortodoxa Romana, atunci cand n-are ea chef sa dea socoteala pentru banii incasati de la buget?

Inteleg necesitatea fortelor de ordine la manifestatiile de larga respiratie religioasa, in care drept-credinciosii se calca in picioare ca vitele ca sa pupe un oscior de moaste sau sa "apuce" primii apa sfintita din tulumbele pompierilor. Atunci jandarmii asigura ordinea, ca la orice manifestatie publica. Si chiar au declarat in cateva randuri ca le e mai greu sa relationeze cu crestinii la sarbatorile religioase decat sa tina piept ultrasilor pe stadioane.

Dar chiar si pe timp de pace sa fie nevoie permanent de serviciile jandarmilor la intaia biserica a natiunii? La institutia care intruneste peste 80% din adeziunile de credinta ale cetatenilor romani? La biserica, acolo unde mergi smerit ca sa te reculegi, sa te rogi sa fie pace in lume si sa aibe ala micu note mari la scoala, iar barbatul succes in afaceri? De ce e nevoie sa fie jandarmi in incinta Patriarhiei Romane? Ce rost are un jandarm intre impetuozitatea credinciosului si Dumnezeu?

Sau de ce are nevoie postul TV Trinitas, de exemplu, de paza cu jandarmi la poarta? E si serviciul asta in rand cu restul cheltuielilor publice de care beneficiaza televiziunea privata a BOR, care foloseste personalul si echipamentele televiziunii publice? Sau or fi ramas jandarmii in virtutea inertiei acolo, de cand pazeau fostul Parlament al Romaniei, cladire donata Patriarhiei anul trecut, de premierul Boc, ca sa aiba si ea un palat, pana se muta in templul ala pe care si-l inalta in spatele Casei Poporului?

Citeste si comenteaza pe Dollo.ro.