Cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale din Rusia, Vladimir Putin este considerat deja castigator. In ciuda protestelor declansate in septembrie anul trecut de anuntul unei noi candidaturi, Putin si-a continuat campania in tonuri trimufaliste si imnuri soterilogice, ce il prezinta pe actualul prim-ministru ca singura solutie pentru continuul progres al tarii. Buna parte a discursului electoral foloist de Putin si sustinatorii sai se bazeaza pe referinte la trecutul “glorios” al patriei, pe care doar Putin il intelege si poate perpetua prin charisma si puterea personala. In construirea imaginii de personaj soteriologic, intamplari cotidiene au fost priectate ca epifanii ale liderului providential. Ma voi referi la cateva dintre ele, in urmatoarele randuri.

Valentina CovaciFoto: Arhiva personala

In primul rand, esentiala in construirea imaginii de semizeu este sublinierea capacitatii candidatului de a supravietuii in cele mai crunte scenarii. In plina campanie electorala, Putin este prezentat ca supravituitor al unui asasinat dejucat la Odessa. Perosnaj providential, el scapa neatins iar sustinatorii sai vad in esuarea mult mediatizatului complot o prevestire a victoriei in alegeri. De neatins de eventualii asasini, Putin nu ar putea pierde la vot.

Proiectarea lui ca un Ahile caruia nimeni nu i-a aflat vulnerabilitatea calcaiului este in concordanta cu aparitia sa in ipostaze de erou care surprinde cu actiunea-i salvatoare in cele mai neobisnuite situatii. Votantii sai si publicul larg s-au obisnuit sa il vada pe presedinte/ prim-ministru descoperind si aducand la suprafata din Marea Neagra doua urne grecesti (ulterior s-a dovedit ca « salvarea » lor a fost premeditata), pilotand un avion, conducand o Harley-Davidson sau ca pe un campion la judo, posesor de centura neagra.

Erou modern cu aventuri televizate, Putin cauta sa impresioneze nu doar prin forta fizica dar si prin puterea spiritului. Cu ceva timp in urma, primul-ministru Putin propunea constituirea unei liste obligatorii de o suta de lucrari scrise de autori rusi, care ar trebui sa fie citita de orice elev. Autorii, alesi de Putin, au in comun preamarirea Rusiei ca putere de prim rang. Implementarea acestui canon al valorilor rusesti ar avea, in plus, meritul de a propune o paradigma unificatoare a ceea ce reprezinta idealul national de urmat pentru a duce mai departe gloria dovedita istoric a Rusiei. Promotor al proiectului, Putin pozeaza in pastrator si prototip al acestor virtuti nationale.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro