Departe de mine gandul ca as putea fi un observator echidistant al situatiei, mai ales ca parerile mele despre cei care se afla acum la putere au fost cat se poate de transparente si sunt cunoscute de cititorii blogului. Departe de mine gandul ca as putea fi unul dintre cei care se pricep la sanatate. Dar, oare sunt necesare aceste lucruri pentru a te pronunta asupra problemei? Si, pentru a-i inrai si mai mult pe cei care vor contesta ceea ce spun in continuare, voi afirma si ca am fost clientul actualului sistem de sanatate doar meteoric, cel mai mult prin copilarie. Modul in care-mi duc viata a facut in asa fel incat, de fiecare data cand am avut diverse probleme medicale, sa fiu nevoit sa apelez la medici din afara tarii, astfel incat am fost oarecum departe de ceea ce se intampla aici.

Acestea fiind spuse sa trecem la subiect. In primul rand voi afirma ca, in conditiile in care peste 80% dintre oameni sunt impotriva asa zisei reforme servite de Cotroceni, incapatanarea unui personaj de a o impune e irationala. Desigur ne putem intreba daca cei care se opun au dreptate, mai ales ca oficialii din zona puterii afirma apasat ca acela era doar un proiect supus dezbaterii, nicidecum o varianta finala. Asa sa fie? Oare, in cazul in care amploarea miscarilor anuntate nu l-ar fi speriat pe jucatorul de serviciu al patriei, n-am fi avut de-a face cu o noua asumare la care niste parlamentari imbecili ar fi ramas lipiti in scaune pentru a pune mana pe banii distribuiti generos(si ilegal) de piticul porno al politicii mioritice? Sunt cateva intrebari la care raspunsul cred ca e dinainte cunoscut.

Se spune ca sistemul actual de sanatate e prost, ca e ineficient, ca se fura s.a.m.d. Nu a spus inca nimeni cine i-a numit in functie pe oamenii care se fac vinovati de aceste furturi. Mai mult, nu am aflat inca cine sunt cei care fura. A explicat cineva pana acum cum s-au sifonat banii, s-a facut vreo ancheta? Asa-zisele investitii erau oportune? Unde e punctul vulnerabil al sistemului? De ce doctorii castiga atat de putin in conditiile in care contributiile pentru sanatate sunt atat de mari? Totusi, unde se duc banii? Si, ar mai fi o intrebare: banii colectati pentru sanatate ajung toti in sistem sau se mai sifoneaza oficial(via MF) pe traseu? Sunt intrebari legitime carora trebuia sa li se gaseasca un raspuns. In cazul in care nu stim cauzele e normal sa schimbam un sistem din radacini? De ce trebuie sa le dam dreptate asa-zisilor reformatori si sa nu ne punem intrebari, precum oamenii iesiti in strada? In cazul in care principala problema a sistemului este reprezentata de furturi inseamna ca, in primul rand, trebuie demarate procedurile de recuperare a banilor furati. Iar recuperarea acestor bani nu se face in niciun caz prin schimbarea legislatiei.

A constientizat oare cineva ca omul de rand nu refuza plata la doctor? Sistemul a supravietuit pana acum datorita atentiilor care sunt date doctorilor. Departe de mine de a fi de acord cu aceasta practica, dar trebuie sa fim constienti de faptul ca asa merg lucrurile: pacientul e multumit pentru ca stie ca banii lui ajung exact la cine merita, iar medicul isi mai rotunjeste venitul mizerabil (daca venit se poate numi acea jignitoare suma). De ce refuza oamenii coplata deoarece teoretic ar insemna o oficializare a atentiilor? Raspunsul e simplu: pentru ca banii respectivi ar fi sifonati de aceeasi mafie obtenebrata in timp ce medicii nu ar simti absolut nimic. Cu alte cuvinte, e ineficienta!

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.