Romanii voteaza de aproape doua sute de ani, mai precis de la 1831. De fiecare data votarea a fost altfel, sub alte legi electorale, sub alte constitutii, sub alte relatii intre executiv si legislativ, sub alte raporturi cetatean-stat. Daca suntem atenti la toate aceste diferente vom putea intelege mai bine natiunea romana, democratia si drumul accidentat al modernizarii Romaniei. Vom sti poate mai clar si ce sa ne dorim astazi.

Cristian PredaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Invitam cititorii interesati de istoria democratiei romanesti la o discutie online cu profesorul Cristian Preda pe marginea ultimei sale carti aparute, Rumanii fericiti.Vot si putere de la 1831 pana in prezent.(Polirom 2011)

Volumul este o incursiune istorica, cu o scriitura densa, alerta, plina de detalii semnificative, ce intentioneaza sa raspunda, pentru diferite etape istorice, la intrebari precum:

- Cum au fost organizate puterile in Constitutii si cum au interactionat ele in realitate?

- Cum e amenajat legal votul, dar si ce fac cetatenii atunci cand se duc la urne?

- In ce masura puterea e influentata de rezultatul votului?

Sintagma “rumanii fericiti” din titlul cartii este preluata dintr-o scriere de la 1838 a deputatului Ion Campineanu, text ce marcheaza in opinia lui Cristian Preda “inceputul istoriei reprezentarii romanesti”. A cerceta in ce masura sunt “rumanii” fericiti era pentru Ion Campineanu scopul si menirea celor alesi sa-i reprezinte in institutiile legislative pe cetatenii romani.

Intalnirea online cu Cristian Preda inaugureaza o noua rubrica pe Contributors.ro, numita Cartea saptamanii. In fiecare vineri propunem cititorilor o intalnire cu autori ai unor carti remarcabile aparute recent. Asteptam propunerile voastre pe emailul redactiei editor[at]contributors.ro

Citeste tot articolul si pune intrebari pe Contributors.ro