Colegii de la Hotnews imi solicita opinia cu privire la asa numita “Miscare Populara, viitoarea structura de centru dreapta” si vor sa stie ce le pot spune despre prezumptiva implicare, ca element cheie in aceasta constructie, a doua organizatii al caror co-fondator se intampla sa fiu: ISP – Institutul de Studii Populare si CADI – Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala.

Foto:

Raspund cu o oarecare ezitare. Intentia mea era sa imi reorientez publicistica, pe cat se poate, in afara sferei politice. Cu ceva timp in urma mi-am incetat colaborarile politice nemijlocite in tara, dorinta mea fiind ca in viata publica sa ma dedic cu precadere publicisticii. Dar iata ca actualul context cere o interventie pe o tema politica –se pare- de mare actualitate. Numele meu si al organizatiilor in cauza au fost pronuntate (sub suspiciunea de implicare) si ma vad obligat sa raspund.

Sa incep prin a spune ca nu sunt personal angajat in niciun fel de proiect legat de sus-numita Miscare Populara. Nu am fost informat sau solicitat in nici un sens. Si nici nu am avut interesul sau curiozitatea sa ma informez direct de la “surse” cu privire la aceasta.

Nici CADI nu este implicat. Pot spune asta oficial, in calitate de membru al board-ului. Este adevarat ca in trecut, cu ani in urma, CADI a functionat ca laborator de idei si baza strategica pentru lansarea a mai multe initiative politice majore. Dar de data aceasta nu are nici cel mai mic amestec. De mai bine de doi ani CADI s-a redefinit si reorientat. Este o organizatie de cercetare, consulting si training. Obiectivele sale si misiunea sa nu mai permit astfel de angajamente. Mai mult, pot afirma, din nou oficial, in calitate de membru al board-ului, ca daca echipa CADI ar dori sa se implice, eu personal voi vota impotriva acestei implicari.

Nu acelasi lucru pot spune despre ISP. De acolo m-am retras din board inca din primavara acestui an. Deci nu pot vorbi in calitate oficiala. Cred insa ca daca un asemenea proiect de coagulare pe centru-dreapta va avea loc, ISP va avea un rol major pe mai multe paliere. Obiectivele sale si misiunea sa cadreaza perfect cu un astfel de demers. ISP este unul din instrumentele indispensabile unor manevre doctrinar politice asociate cu proiecte de acest gen.

Acestea fiind spuse sa spun acum si ce cred despre “proiectul Miscarii Populare” in sine.

1. Cred ca momentan este mai mult o constructie speculativa jurnalistica decat un proiect cu cap si coada desenat de creierele PDL. Ceea ce vad seamana mai mult cu rezultatul unei interactii intre jurnalisti nerabdatori si oameni apolitici confuzi care bajbaie sub presiunea creata in jurul temei de mass-media. Asta dupa ce ei insisi au generat toata povestea vorbind public fara a avea prea clar in minte ce si cum.

2. In sine, ideea nu pare rea. Logica ei (in masura in care cineva din leadershipul PDL chiar s-a gandit la un desen logic si strategic – o presupozitie indrazneata, evident, ca orice presupozitie ce asuma existenta unor elemente de deliberare si cogitatie strategica la acel nivel) ar fi urmatoarea:

Se pleaca de la premiza ca alegerile urmatoare vor avea o prezenta la vot redusa. Deci vor fi alegeri in care masina politica de mobilizare la urne va fi decisiva. Cine are cea mai motivata si eficienta retea de mobilizare la firul ierbii, castiga. E nevoie deci de coagularea tuturor retelelor de influenta. Bune, rele, sociale, economice, politice, de familie sau de clan, nu mai conteaza. Conteaza sa le ai pe toate adunate si mobilizate coordonat la momentul t, ziua alegerilor. Cu cat ai oameni mai apti sa penetreze la nivel local si regional, cu atat mai bine. Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare face parte din acelasi design.

Nu conteaza sondajele de opinie. Conteaza ziua mobilizarii. Conteaza sa ai capii si vectorii retelelor de mobilizare adunati sub un singur steag, cu un centru unic de coordonare. Conteaza daca la nivel national creezi o umbrela mare (o “miscare”) care sa dea tuturor participantilor garantia ca fac parte din “echipa castigatoare”, ca sunt membri ai ceva ce le da anticipativ identitatea de “castigatori” si garantia ca nu vor fi lasati de caruta.

citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro