Consumul frecvent al anumitor emulsifianţi pare să fie asociat cu un risc mai ridicat de diabet, sugerează un studiu amplu publicat miercuri, 24 aprilie, a cărui metodologie face însă obiectul mai multor critici, transmite AFP.

Diabeticii trebuie să își urmărească periodic nivelul glicemieiFoto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

„Consumul anumitor aditivi alimentari emulsifianţi ar fi asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2", se arată într-un comunicat emis de Institutul francez de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), care a contribuit la studiul publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology.

Emulsifianţii (emulgatorii) sunt aditivii cei mai des utilizaţi în industria alimentară. Aceştia se regăsesc în numeroase produse alimentare, scopul lor fiind acela de a îmbunătăţi textura şi consumul.

Cercetarea a fost realizată în Franţa, în cadrul unui aşa-numit studiu de cohortă. Această metodă constă în monitorizarea unui grup de subiecţi timp de mai mulţi ani, observând ce patologii dezvoltă în timp ce sunt evaluaţi mai mulţi factori asociaţi stilului lor de viaţă.

Cohorta în cauză, numită Nutrinet, monitorizată în special de Inserm, a inclus aproximativ 100.000 de adulţi care au fost observaţi timp de aproximativ 15 ani. Această monitorizare a dat deja naştere la numeroase studii, unele sugerând o asociere între consumul de îndulcitori şi apariţia bolilor cardiovasculare sau a cancerelor.

De această dată, cercetătorii au ajuns la concluzia că apariţia diabetului de tip 2 era mai frecventă atunci când erau consumate deseori alimente care conţineau emulsifianţi, precum caragenan sau gumă xantan.

Ce spun criticii studiului

Cu toate acestea, ca şi în cazul studiilor precedente efectuate de aceeaşi echipă, concluziile acesteia au fost primite cu prudenţă de alţi cercetători, care au subliniat câteva limitări în ceea ce priveşte metodologia.

Acestea, unele admise chiar de autori, sunt parţial asociate cu însuşi principiul unui studiu de acest tip, numit observaţional: nu permite stabilirea unei relaţii directe cauză-efect între consumul acestor aditivi şi apariţia diabetului.

Nici măcar nu este clar dacă riscul de diabet este asociat întocmai cu acest consum al respectivilor emulsifianţi, după cum a subliniat epidemiologul Gunter Kuhnle, specialist în nutriţie, într-o reacţie publicată marţi în Science Media Center din Marea Britanie.

„Acest studiu este susceptibil să demonstreze o asociere între diabet şi alimentele care conţin de obicei anumiţi emulgatori, însă nu o asociere cu aceşti emulsificatori în sine", a notat el. Şi, în orice caz, "amploarea efectelor este foarte mică", a adăugat Kuhnle.

Diabetul duce la complicații la nivel nervos și circulator

Diabetul este o boală cronică, adică de lungă durată și care, de obicei, nu se vindecă în totalitate. Apare fie când pancreasul nu produce destulă insulină, fie când organismul nu poate folosi insulina pe care o produce în mod eficient, conform Federației Internaționale de Diabet.

Insulina este un hormon care reglează nivelul de zahăr din sânge. Ea este cea care permite glucozei din alimentele pe care le mâncăm să treacă din sânge în celulele din organism, ca să producă energie. Dacă organismul nu este capabil să producă destulă insulină sau dacă nu reușește să o folosească eficient, se va ajunge la un nivel prea mare de glucoză în sânge, afecțiune care se numește hiperglicemie.

În diabetul necontrolat pe termen lung, hiperglicemia poate duce la probleme de sănătate serioase în organism, în special ale sistemului nervos și circulator.

Simptome diabet zaharat: foame, sete, urinare frecventă

Manifestările diabetului zaharat sunt cauzate de creșterea nivelului de glucoză din sânge.

Acestea sunt câteva dintre simptomele care anunță diabetul

  • senzația de foame;
  • senzația de sete;
  • pierdere în greutate;
  • urinare frecventă;
  • vedere încețoșată;
  • oboseală exagerată;
  • vindecarea dificilă a rănilor.

Pe lângă aceste simptome generale, bărbații și femeile prezintă și alte simptome, specifice sexului.

Simptome de diabet la bărbați:

  • scăderea apetitului sexual;
  • disfuncție erectilă;
  • slăbirea forței musculare.

Simptome de diabet la femei:

  • infecții frecvente ale tractului urinar;
  • infecții vaginale;
  • uscăciune și prurit (mâncărimi) ale pielii.

Sursa foto: Dreamstime.com