Un număr de 27 de europarlamentari din toate grupurile politice şi reprezentând 15 state membre i-au solicitat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi comisarului pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor şi asistenţă dedicat copiilor din Uniunea Europeană care au pierdut unul sau ambii părinţi din cauza Covid-19, potrivit unui comunicat de presă transmis de europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, iniţiatorul demersului, citat de News.ro.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

Potrivit acestuia, până în prezent, aproape 800.000 de cetăţeni europeni şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu noul coronavirus, iar în multe cazuri, decesul este însoţit de orfanitate pentru copiii victimei Covid19.

Europarlamentarul USR subliniază că acei copii care rămân acum fără părinţi sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziţie extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroşi cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie şi excluziune socială, abuz, abandon şcolar, precum şi asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătăţii fizice şi mentale a copiilor din întreaga lume.

Iar Uniunea Europeană nu face excepţie: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuşi riscului de sărăcie încă înainte de 2020. În România, aproape 1,4 milioane de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceştia trăiesc deja în sărăcie extremă.

Eurodeputaţii semnatari insistă că UE trebuie să dezvolte un mecanism special pentru a sprijini statele membre în eforturile de a garanta copiilor afectaţi de Covid19 îngrijirea necesară la un nivel egal pe tot teritoriul Uniunii.

O astfel de acţiune comună ar trebui să fie finanţată în mod adecvat din fonduri comunitare, cu contribuţii suplimentare provenind din donaţii private şi orice altă sursă legitimă. De asemenea, este esenţial ca Uniunea şi statele membre să se asigure că resursele ajung direct la beneficiari.

”Copiii afectaţi ar trebui să primească sprijin economic, psihologic şi administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinţilor. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că aceşti copii au bunuri de bază, au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situaţia lor”, subliniază europarlamentaru USR Vlad Gheorghe, iniţiatorul propunerii.

Potrivit acestuia, dreptul copiilor la protecţie împotriva sărăciei este unul dintre principiile fundamentale din Pilonul european al drepturilor sociale, care datează din 2017. În mod evident însă, nicio ţară europeană nu reuşeşte încă să se asigure că toţi copiii se bucură de o viaţă fără griji. În prima parte a acestui an a fost aprobată şi Garanţia pentru copii, care urmăreşte combaterea sărăciei şi sprijinirea celor vulnerabili în faţa inegalităţii şi excluziunii sociale. Dar aceste instrumente nu sunt suficiente, este de părere europarlamentarul Vlad Gheorghe.

”Ne confruntăm cu o tragedie umanitară fără precedent şi este nevoie urgentă de un mecanism de ajutorare cu finanţare suplimentară şi coordonare din partea UE - dacă aceşti copii şi-au pierdut părinţii, cu atât mai mult nu trebuie să se mai confrunte şi cu alte lipsuri din cauza Covid19”, şi-a motivat românul iniţiativa din Parlamentul European.