Europarlamentarul Corina Crețu, fost comisar european pentru Dezvoltare, atrage atenția că România riscă să piardă bani din PNRR pentru că nu s-a pregătit până acum.

Corina Cretu Foto: Hotnews

„Suntem într-o situație foarte dificilă cel puțin din următoarele motive:

  • Implementarea proiectelor nu a început, iar termenele-limită inițiale, menționate în PNRR, sunt nerealiste. Din păcate, orice depășire a acestor termene-limită înseamnă că România va cheltui bani din propriul buget, fără a fi decontați ulterior prin PNRR.
  • România are de îndeplinit cele mai multe condiționalități pentru folosirea acestor bani (a spus-o recent chiar un reprezentant al Guvernului).
  • România a solicitat cea mai mare sumă la nivel european pentru împrumuturi (după Italia). Totodată, România a cerut suma maximă pe care o putea primi din împrumuturi (nicio altă țară nu a făcut acest lucru). Deși dobânda va fi mică, nu e foarte clar de ce ne aflăm în această situație.
  • Capacitatea administrativă a României de a gestiona aceste fonduri este deficitară (a anunțat chiar fostul Ministru al Fondurilor Europene). Dacă nu recuperăm din mers această problemă, banii vor putea fi blocați, pentru că rezultatele trebuie să fie cât se poate de concrete”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

România va semna luni Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fiind un moment istoric, afirmă premierul Florin Cîțu, care a precizat că primii bani pentru investiții prin PNRR vor intra la finalul lunii noiembrie-începutul lui decembrie. Reamintim că luni preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va afla la București, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul.