Parlamentul European a cerut elaborarea unei strategii pentru eliminarea completă a azbestului ca parte a unei inițiative de a întări protecția muncitorilor și reduce expunerea la substanța cancerigenă, anunță Euractiv.

Parlamentul European- StrasbourgFoto: Parlamentul European

Recomandările comitetului pentru mediu și sănătate publică (ENVI) al Parlamentului European au venit înainte de raportul Comisiei Europene privind directiva azbestului ce urmează să fie publicat anul viitor, la 12 ani după ultima revizuire.

Azbestul constituie un grup de șase minerale fibroase care apar în mod natural. Datorită rezistenței lor la căldură și reacții chimice, azbestul a fost folosit în trecut ca un material obișnuit în construcții și poate fi regăsit în mai multe produse printre care plăcile pentru acoperișuri și sistemele de aprovizionare cu apă.

Însă expunerea la azbest poate provoca o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv cancer pulmonar, al laringelui, ovarelor și mezoteliom.

Pericolul vine nu doar din inhalarea fibrelor ci și din ingerarea apei care conține asemenea fibre, ducând la un risc mai ridicat de a dezvolta cancere gastrice sau colorectale.

Datorită riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate azbestul a fost interzis la nivelul UE în 2005 dar încă poate fi regăsit în numeroase clădiri și este principala cauză a cancerelor dezvoltate din cauza condițiilor de muncă.

Eurodeputata franceză Véronique Trillet-Lenoir a subliniat că în timp ce Pactul Verde European, prin care se intenționează renovarea până în 2030 a 35 de milioane de clădiri ineficiente energetic, oferă oportunitatea înlăturării azbestului, el pune în pericol muncitorii din sectorul construcțiilor.

„Este nevoie de o strategie europeană pentru evitarea inegalităților în ceea ce privește protecția: fiecare muncitor trebuie protejat adecvat, indiferent de locul lui sau al ei de muncă”, afirmă aceasta.

Recomandările ENVI cer Comisiei Europene crearea unei strategii europene pentru eliminarea completă a azbestului și îndeamnă toate statele membre să adopte planuri naționale de acțiune pentru implementarea acestei strategii.

Comitetul pentru mediu al PE subliniază de asemenea importanța monitorizării și detectării azbestului din clădirile publice și private, sol, infrastructură, logistică și canalizare, precum și demararea unor campanii de informare pentru muncitori, angajați, chiriași și alți cetățeni europeni.