Parlamentul European a lansat luni o evaluare de două luni a acordului comercial încheiat în Ajunul Crăciunului între UE și Marea Britanie, promițând că va ”examina corect” acordul, chiar dacă este aproape sigur că va fi aprobat, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Christophe Hansen, unul dintre parlamentarii însărcinați să conducă parlamentul spre o soluție privind acordul, a spus că regretă că acordul a fost pripit și nu a fost făcută o evaluare completă.

Marea Britanie, a spus el, a dus negocieri până în ultimul moment în speranța că va obține concesii și astfel să lipsească parlamentarii de o opinie corespunzătoare.

”Vrem o examinare corectă a acestui acord. Regatul Unit, Camera Comunelor, a făcut-o în mai puțin de o zi”, a spus creștin democratul Comisiei pentru Comerț din Parlamentul European.

”Trebuie să clarificăm că această aplicare provizorie, ceea ce nu este ce dorește Parlamentul, este că acesta nu va fi un precedent pentru orice alte acorduri viitoare”, a continuat el.

Parlamentarii britanici au aprobat acordul comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană la 30 decembrie. Guvernele UE și-au acordat sprijinul, însă acordul este în vigoare doar provizoriu, în așteptarea unui vot în Parlamentul European.

Aplicarea provizorie durează până în februarie, deși parlamentul UE a declarat că ar trebui extinsă pentru a-i permite să voteze la jumătatea lunii martie. Aproape sigur este de așteptat să susțină acordul, având în vedere că alternativa este un „no deal” cu impunerea de taxe vamale.

Diferite comisii parlamentare au început luni dezbaterile asupra acordului, inclusiv specialiști în domeniul pescuitului și al transporturilor. Acestea trebuie să înainteze avize formale comisiilor principale - comerț și afaceri externe - până la 1 februarie.

Majoritatea parlamentarilor au adresat luni pur și simplu întrebări oficialilor Comisiei Europene, dar un unii și-au semnalat sprijinul, spunând că este mai bine decât alternativa dăunătoare.