Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Borbely: Ungaria nu este de acord cu proiectul de la Roşia Montană în integralitatea lui

Ungaria "a refuzat proiectul de la Roşia Montană în integralitatea lui", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Oficialul a susţinut însă că avizul Ungariei este, conform Convenţiei de la Espoo, unul consultativ, România nefiind obligată să oprească procedura de evaluare. Ministrul a declarat pentru Mediafax ca a primit săptămâna trecută răspunsul ministerului maghiar al Mediului la solicitarea partii romane de a-şi exprima o poziţie cu privire la investiţia de la Roşia Montană, în baza Convenţiei de la Espoo care obligă statele semnatare să se consulte înainte de începerea vreunui proiect cu posibil impact transfrontalier asupra mediului. Potrivit lui Laszlo Borbely, poziţia statului maghiar se bazează, "cel mai probabil", pe decizia Parlamentului de la Budapesta care a interzis mineritul pe bază de cianuri pe teritoriul ţării. "Comitetul de Analiză Tehnică din minister evaluează studiul de impact şi depinde doar de membrii acestui for când anume vom avea o decizie finală", a declarat ministrul Mediului. Acesta a precizat ca investitorul trebuie să răspundă la peste 500 de întrebări venite din partea tuturor celor interesaţi de acest proiect, în perioada în care el s-a aflat în dezbatere publică. La inceputul acestei luni, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul aşteaptă opinia specialiştilor asupra proiectului Roşia Montană înainte de a lua o decizie privind această investiţie. Premierul a precizat că nu este un "fan" al proiectului şi că actualul contract, care nu este cel mai favorabil pentru stat, "ar trebui rediscutat". Întrebat dacă intenţionează să modifice acest contract, premierul a răspuns că este încă prematur să se pronunţe.

Cea mai mare centrala eoliana din Europa se deschide in Ucraina

Pana la sfarsitul acestui an, cea mai mare centrala eoliana din Europa se va deschide in Ucraina. Centrala urmeaza sa reduca emisiile de dioxid de carbon ale Ucrainei cu 80.000 de tone. Situata in Crimeea, centrala face parte dintr-un plan lansat de guvernul ucrainean anul trecut cu scopul de a produce energie din surse curate. Aceasta va produce 80 de megawati si va deveni cea mai mare din Europa, depasind-o pe cea din Italia, care produce in acest moment 72 de megawati. Centrala va alimenta 20.000 de gospodarii.

Iedera fotovoltaică – noua modă a panourilor solare

Iedera fotovoltaică ar putea deveni in scurt timp noua modă a panourilor solare. Compania americana Sustainably Minded Interactive Technology a initiat un proiect în care fiecare frunză din asa numita "iedera solara" este înlocuită de un panou de dimensiuni reduse, foarte subțire și complet reciclabil. „Frunzele fotovoltaice“ sunt susținute de un cablu din aluminiu si pot fi colorate fiecare într-o nuanță diferită. Celulele permit aranjarea sub orice forma, la orice distanță unele de altele și în orice densitate, ținând cont de nevoile energetice ale locuinței. Fiecare „frunză“ poate fi orientată individual pentru a capta mai bine lumina solară, potrivit publicatiei StyleReport.ro. Iedera metalică poate să ia aproape orice formă si se poate plasa si pe acoperiș. Printre cei mai entuziasmati de acest produs sunt arhitectii, care spun ca energia nepoluantă poate fi promovata prin solutii estetice.

Caraş-Severin: Monitorizare a factorilor de mediu, în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa

Turismul neorganizat reprezinta principala forma de agresiune a mediului, in Parcul Naţional Cheile Nerei. Concluzia face parte dintr-o monitorizare a stării factorilor de mediu şi biodiversităţii pe traseul Cheile Nerei, din interiorul Parcului Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oraviţa a realizat aceasta monitorizare alternativă, cu un grup de 17 voluntari. Concluziile actiunii arată că în numeroase poieni covorul vegetal este ars de vetre de foc. În unele cazuri, focul este întreţinut cu arbori tineri tăiaţi din pădurile din apropiere. De asemenea, pe întregul traseu există depozitate pe malul râului Nera ambalaje din plastic, dar în cantităţi considerabil reduse faţă de anii precedenţi. Conform grupului ecologic, este nevoie de mai multe panouri de informare, în special în dreptul punctelor punctelor turistice de interes deosebit.