Administratia Nationala "Apele Romane" a anuntat vineri ca valorile indicatorilor de calitate sunt normale pe Dunare, in sectiunea Bazias. Valoarea Ph-ului se incadreaza, de asemenea, in valorile normale. Precizarile autoritatilor romane au venit in contextul in care, saptamana trecuta, la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de Budapesta, a avut loc un accident ecologic. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase. Noua persoane au murit in urma dezastrului, alte sute fiind ranite.

Administratia Nationala "Apele Romane", prin Administratia Bazinala de Apa Jiu - Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti monitorizeaza in continuare calitatea apei, in sectiunea Bazias.

"Masuratorile efectuate in ultimul interval, arata ca valorile indicatorilor de calitate (indicatori fizici-chimici, metale grele) se incadreaza in continuare in valorile normale pentru aceasta sectiune. Valoarea Ph-ului se incadreaza, de asemenea, in valorile normale", au precizat autoritatile romane.

Pe de alta parte, oficialii din Romania mentin in continuare legatura cu autoritatile ungare si sarbe.