Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratiile Bazinale de Apa Banat si Jiu, a inceput monitorizarea calitatii fluviului Dunarea la intrarea in tara si pe sectorul Bazias-Portile de Fier I, probele de apa fiind recoltate din trei in trei ore. Ultimul ph inregistrat la intrarea in tara pe fluviul Dunarea, recoltat joi dimineata, era de 8,5, indicator care se incadreaza in parametrii normali de calitate, anunta Ministerul Mediului, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

AFP scria, joi dimineata, citand un oficial european de la Protectia apelor, ca noroiul toxic care a contaminat, in ultimele 2 zile, vestul Ungariei, a ajuns joi in apele Dunarii. Informatia a fost dezmintita in scurt timp de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, la Antena 3.

"Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit noi informaţii privind impactul accidentului ecologic din Ungaria. În urma convorbirii telefonice din cursul acestei dimineţi, 7 octombrie 2010, între directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, David Csaba şi oficialii ungari care se ocupă de gestionarea situaţiei, partea română a fost informată că, în urma măsurilor de decontaminare luate de autorităţile ungare în cursul zilelor de 5-6 octombrie 2010, a pârâurilor Torna şi Marcal, s-a reuşit scăderea PH de pe pârâul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicator fără impact major asupra calităţii apei, florei şi a faunei. Astfel, pe lângă materialele de neutralizare a caracterului alcalin al apei folosite de autorităţile ungare în cursul zilelor de 5 şi 6 octombrie, pe pârâul Marcal, s-au montat în cursul zilei de ieri baraje transversale menite să micşoreze viteza de scurgere a apei şi să asigure depunerea sedimentelor. În acelaşi timp, autorităţile ungare au decis ca barajul care funcţionează pe pârâul Marcal să deverseze apa prin deversorul de ape mari, măsura care asigură capacitatea de diluţie a apei, precum şi depunerea materialului sedimentar", se arata in comunicatul Ministerului Mediului.

"Astfel, conform informaţiilor deţinute la această oră de autorităţile române, se estimează că debitul râului Raba raportat la pârâul Marcal este de cel puţin 10 ori mai mare, iar debitul Dunării, amonte de Budapesta este de 2400 mc/s, adică de cel puţin 25 de ori mai mare, comparativ cu debitul râului Raba. Mai mult, astăzi, debitul Dunării la intrarea în ţară este de 6600 mc/s, debit suficient care să asigure capacitatea de diluţie a apei", se mai arata in comunicat.

Situatia actuala a survenit in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinind unei fabrici de prelucrare a aluminiului care a cauzat scurgerea a peste 600.000 mc de deseuri cu un ph de 12-13 in paraul Torna, afluent al raului Marcal aflat in vestul Ungariei, se precizeaza in comunicatul de presa al ministerului.

Autoritatile au decretat stare de urgenta marti pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas, dupa ce satul Kolontar a fost inundat de namol rosu. Patru persoane si-au pierdut viata, dintre care un bebelus de trei luni, alte 3 sunt date disparute si 123 au fost ranite.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumina Ajka apartinand companiei MAL Zrt, la 160 km de capitala tarii Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deseuri toxice, s-au deversat cantitati importante de reziduuri industriale, intre care si oxid de fier si metale grele periculoase.