Peste 100.000 de persoane care se opun energiei nucleare au format sambata un lant uman de 120 de kilometri in nordul Germaniei, intre centralele de la Brunsbuttel si Krummel, cu doua zile inainte de cea de-a 24 comemorare a catastrofei de la Cernobil, relateaza AFP.

Aceasta miscare, botezata "Reactie in lant - opriti energia nucleara", protesteaza si impotriva proiectului cancelarului Angela Merkel de a amana inchiderea a 17 centrale nucleare, prevazuta pentru a avea loc cel mai tarziu in 2020.

"Peste 120.000 de opozanti protesteaza fata de prelungirea functionarii acestor centrale", precizeaza, intr-un comunicat de presa, organizatorii - grupuri de ecologisti, federatiile energiilor regenerabile, organizatii religioase, asociatii ale tinerilor, sindicate si partide politice.

Germania urma sa inchida progresiv, pana in 2020, centralele nucleare, o masura adoptata in 2000 in timpul guvernarii de coalitie a social-democratilor si a verzilor.

Dar conservatorii si liberalii coalitiei guvernamentale conduse de Angela Merkel au prelungit perioada de functionare pentru o serie de centrale, spre nemultumirea ecologistilor.