Douazeci de alpinisti nepalezi vor pleca spre varful Everestului in aceasta saptamana pentru a curata deseurile care se afla aici de peste doua decenii, in cea mai ampla actiune de ecologizare de acest nivel organizata vreodata, au anuntat luni organizatorii, citati de Reuters.

Astfel de actiuni au mai fost organizate in trecut, dar Namgyal Sherpa, liderul Extreme Everest Expedition 2010, afirma ca nimeni nu a indraznit sa curete zona aflata la peste 8.000 de metri altitudine, cunoscuta sub numele de "Zona Mortii", din cauza lipsei de oxigen si a solului inselator.

Namgyal si echipa sa de cataratori vor urca in Zona Mortii cu rucsaci goi in incercarea de a curata locul de buteliile goale de oxigen, de canistrele de combustibil, corturi si franghii imprastiate in regiune.

"Este pentru prima oara cand efectuam o actiune de ecologizare la aceasta altitudine, in Zona Mortii. Este foarte dificil si periculos", explica el, care a cucerit Everestul de sapte ori.

"In trecut, deseurile erau ingropate. Dar acum au aparut la suprafata din cauza topirii zapezii, in urma incalzirii globale", afirma cataratorul in varsta de 30 de ani.

"Gunoiul creaza probleme pentru alpinisti. Unele deseuri dateaza din vremea lui Hillary".

Muntele Everest a devenit cunoscut si ca cel mai inalt depozit de deseuri al lumii. Multi alpinisti isi lasa harnasamentele si gunoaiele aici, preferand sa coboare fara greutate suplimentara, din cauza oboselii si a lipsei de oxigen.

Sir Edmund Hillary si serpasul nepalez Tenzing Norgay au fost primii care au cucerit Muntele Everest, in 1953.

De atunci, peste 4.000 de alpinisti au escaladat muntele iar turismul a devenit o sursa esentiala de venit pentru Nepal, una dintre cele mai sarace tari ale lumii.

Expeditia condusa de Namgyal spera sa curete muntele de cel putin 2.000 de kg de gunoi si sa aduca la sol corpul unui alpinist ucis in urma cu doi ani.

"Am vazut trei cadavre care zac aici de multi ani", spune liderul expeditiei.

"Vom aduce jos corpul unui alpinist elvetian care a murit pe munte in 2008 si il vom incinera, avand in vedere ca avem acordul familiei sale", a adaugat el.