În Senegal au fost 44° C, în Dubai au fost 38° C, iar în China au fost doborâte aproape 1.000 de recorduri de temperatură pentru cea de-a 11 lună a anului. Valurile de căldură au început în 2023 pe 1 ianuarie și au apărut aproape în fiecare lună, cele mai persistente fiind în America de Sud și Japonia.

Statie meteoFoto: Sichim Sergiu-doru, Dreamstime.com

Valurile de căldură de acum sunt excepționale fiindcă au apărut simultan în zone diferite ale lumii și au adus temperaturi și cu peste 20° C față de normal.

Joi au fost 44° C la Linguere, în Senegal, dar temperaturi record pentru noiembrie au fost în mai multe țări: China, Tunisia, Filipine, Cipru, Malta, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Mongolia și Banghladesh.

În Mongolia au fost +21,8° C în două localități: Khovsgol și Zamiin-Uud, în Coreea de Nord au fost +27,3° la Nampo, iar în Dubai au fost +38° C.

Temperaturi excepțional de ridicate au fost și în sudul Europei: +34,2° la Kouris (Cipru) și +29,1° C la Luqa (Malta). În Tunisia au fost peste 36° C, iar în Turcia, peste 31° C. În sudul Rusiei au fost 30° C.

În Japonia au fost doborâte peste 120 de recorduri de căldură pentru noiembrie, fiind și locuri unde minimele nopții au fost mai mari de 29° C.

Cele mai multe recorduri de noiembrie depășite au fost în China, unde lângă Beijing, la Daxing, minima nopții a fost de +22,3° C.

Cele mai multe și noi date despre recorduri climatice din toată lumea sunt compilate și publicate de climatologul M Herrera pe contul său de X (Twitter) denumit „Extreme Temperatures Around The World”.

Sursa foto: Dreamstime.com