Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că 66 de transporturi de deşeuri au fost oprite la graniţă de la începutul acestei luni, după punerea în funcţiune a sistemului de trasabilitate pentru deşeurile transfrontaliere. Deşeurile care pot fi reciclate şi care aduc valoare economiei pot intra în continuare în ţară.

DeseuriFoto: Politia de Frontiera

„66 de transporturi de deşeuri au fost oprite la graniţă de la începutul acestei luni, după punerea în funcţiune a sistemului de trasabilitate pentru deşeurile transfrontaliere, cu ajutorul Poliţiei de Frontieră. Din 1 iulie toate deşeurile care intră în ţară sunt verificate la punctul de trecere, inclusiv de către Garda de Mediu şi monitorizate până la staţiile de reciclare, pe tot traseul lor”, a transmis marţi ministrul Mediului, citat de News.ro.

Tanczos Barna precizează că deşeurile destinate reciclării, care aduc valoare adăugată economiei autohtone, pot intra în continuare în ţară.

„Dovadă: din 4 iulie până azi 37 operatori s-au înregistrat în sistemul informatic şi au efectuat 577 de tranzacţii”, a mai transmis ministrul.

Acesta explică faptul că, luni, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea nu s-a permis intrarea în ţară a unui automarfar încărcat cu 14 tone de deşeuri de aparate frigorifice, care nu avea documentele necesare importului de deşeuri.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, în 7 februarie, că, pe lângă limitarea la 15 a numărului punctelor de frontieră pe unde vor putea fi introduse în ţară deşeuri, propune urmărirea traseului acestor deşeuri şi se va înfiinţa un registru al operatorilor care derulează astfel de activităţi.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a menţionat că în 2021 au fost descoperite aproape 15.000 de tone de deşeuri, cele mai multe astfel de transporturi fiind la granite cu Bulgaria şi Ungaria.