Ministerul Mediului, despre cazul ONG-ului amendat cu 10.000 de lei după ce a salvat doi pui de urs: I-a salvat, dar a făcut-o ilegal

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:30 Actualitate | Mediu


Pui de urs salvat
Foto: Facebook
Asociaţia „Prietenii Berzelor” a fost amendată deoarece, deşi deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării a doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul animalelor, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Mediului.

Reacția vine după ce asociaţia a anunţat, vineri, că a fost amendată de Garda de Mediu Sibiu pentru că a transportat doi pui de urs abandonaţi şi deshidrataţi la sanctuarul din Zărneşti, amintește Agerpres.

„O poveste despre cum bunele intenţii şi spiritul de iniţiativă nu se pot substitui respectării legii. Tot ce trebuie să ştii despre cazul ursuleţilor de la Sibiu + BONUS un caz similar de astăzi, din aceeaşi zonă, dar cu deznodământ foarte diferit (citeşte până la sfârşit)”, se arată în postarea Ministerului Mediului.

Oficialii instituţiei relatează, mai departe, versiunea lor privind modul în care s-au derulat lucrurile:

„În data de 30 martie, reprezentanţii asociaţiei pentru protecţia animalelor Prietenii Berzelor / Friends of Storks - Cristian, Romania din judeţul Sibiu, au primit de la o persoană fizică două exemplare de pui de urs. Din declaraţiile acestora, puii au fost găsiţi în proximitatea localităţii Biertan, iar la momentul primirii starea de sănătate a acestora era una precară, fiind hrăniţi necorespunzător.

Ce spune legea în aceste situaţii? Prevederile legale sunt foarte clare: Persoana fizică sau reprezentantul unei persoane juridice care deţine accidental exemplare de faună sălbatică are obligaţia să le declare imediat la comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (prin sistemul unic 112) şi să semneze declaraţia privind capturarea accidentală a unei specii strict protejate. (Art. 14 din HG 323/2010).

De ce e important să fie respectată legea? În astfel de cazuri, prioritatea trebuie să fie identificarea celor mai bune soluţii pentru salvarea şi reabilitarea exemplarelor în cauză. Garda de Mediu este instituţia care decide, alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi DSVSA, care este calea de urmat. Medicii veterinari analizează imediat starea de sănătate, iar în urma analizei se stabileşte dacă este necesară plasarea în custodia provizorie a unui centru de reabilitare. Toţi aceşti paşi sunt esenţiali în vederea atingerii obiectivului final: reintroducerea exemplarelor în habitatele naturale de origine.

Ce s-a întâmplat cu puii de urs de la Sibiu? Deşi au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deşi activează încă din anul 2007 în domeniul protecţiei animalelor, reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) şi să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărneşti, judeţul Braşov, pe o distanţă de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociaţiei Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urşi AMP Libearty - Bear Sanctuary. Reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni au fost şi cei care, în jurul orei 17:00, au anunţat autorităţile despre speţa în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs.

Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceştia, după ce puii de urs fuseseră deja predaţi la Libearty.

Unde au greşit reprezentanţii asociaţiei Prietenii Berzelor? 1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deţinerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenţie pentru care au fost deja sancţionaţi cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plăţii a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);

2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deşi, fiind o organizaţie de protecţia animalelor, asociaţia Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);

3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanţă de 150 de km, în condiţii improprii şi fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărneşti (fapta constituie infracţiune şi este în cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu);

4. Au ignorat în mod repetat apelurile şi mesajele comisarilor GNM;

5. Au luat de unii singuri decizia greşită de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deşi este cel mai cunoscut din ţară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urşi care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitaţi. În acest centru, urşii cu probleme de sănătate sau comportamentale îşi pot trăi viaţa în condiţii bune, evitând interacţiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opţiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Or Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urşii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieţii. Specialiştii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite.

Concluzii: deşi asociaţia Prietenii Berzelor deţine, în mod indiscutabil, meritul salvării celor doi pui de urs, modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au acţionat este total contrar prevederilor legale şi ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor", precizează oficialii Ministerului Mediului.

Potrivit acestora, relocarea exemplarelor din speciile strict protejate se face sub îndrumarea directă şi numai cu acordul şi supravegherea instituţiilor statului.

"Le recomandăm tuturor iubitorilor de animale care se vor regăsi, pe viitor, în situaţii similare, să ceară imediat intervenţia autorităţilor competente. Doar astfel se pot lua cele mai bune decizii şi măsuri, pentru binele exemplarelor în cauză", au arătat reprezentanţii ministerului.

Mai departe, ei prezintă un caz pe care l-au numit "Aşa Da", petrecut sâmbătă tot în Biertan, unde protagonistul este un pui de urs de aceeaşi vârstă cu cei care au ajuns la Zărneşti.

"În această dimineaţă, Garda de Mediu Sibiu a fost înştiinţată, prin dispeceratul 112, că un alt pui de urs a fost găsit de mai mulţi turişti şi a fost predat unui localnic din loc. Bârghiş. Imediat, la faţa locului s-au deplasat reprezentanţi GNM, APM, DSVSA şi IPJ Sibiu şi ai asociaţiei Milvus. Starea de sănătate a puiului de urs a fost evaluată de către un medic veterinar, iar ulterior acesta a fost preluat în vederea relocării la Orfelinatul de urşi Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears de la Bălan, judeţul Harghita. În acest loc, ursuleţul va primi un tratament special, fără contact direct cu omul şi într-un habitat identic cu cel natural, astfel încât acesta să poată fi eliberat, în scurt timp, în pădure, după ce va fi capabil să îşi procure singur hrana", spune Ministerul Mediului.

Vineri, Asociaţia „Prietenii Berzelor” a anunţat într-un comunicat că fost sancţionată contravenţional de Garda de Mediu Sibiu cu amendă de 10.000 lei
, după ce voluntarii asociaţiei au salvat doi pui de urs, abandonaţi lângă comuna Biertan, care sunt în prezent la sanctuarul din Zărneşti, în judeţul Braşov, potrivit preşedintele ONG-ului, Miruna Gritu.


"Astăzi 02. 04. 2021, Asociaţia Prietenii Berzelor a fost sancţionată contravenţional de către Garda de Mediu Sibiu cu amendă în valoare de 10.000 lei, pentru implicarea în salvarea celor doi pui de urs găsiţi abandonaţi lângă comuna Biertan, judeţul Sibiu. (...) Astăzi am simţit din nou că în ţara asta viaţa animalelor nu este pe primul plan, că tot ceea ce contează sunt hârtiile sub care unii îşi ascund incompetenţa. Dacă am fi stat ore bune să aşteptăm hârtiile pentru relocare astăzi poate vorbeam de doi pui de urs morţi. Dar pentru că am acţionat pentru salvarea lor şi am hotărât să ne deplasăm rapid la cel mai apropiat sanctuar de urşi suntem nevoiţi să plătim. Tot ceea ce contează însă pentru noi este faptul că cele două ghemotoace sunt acum bine şi că se recuperează. Că vor fi bine şi vor creşte mari într-un loc în care vor fi protejate toată viaţa lor. Noi vom continua să luptăm pentru fiecare animal rănit şi pentru fiecare animal ce va avea nevoie de ajutorul nostru cu aceeaşi pasiune şi încăpăţânare cu care o facem de atâţia ani. Şi cu speranţa că într-o zi viaţa lor va conta cu adevărat, nu numai pentru noi", a declarat Miruna Gritu.

Potrivit sursei citate, asociaţia din Sibiu a mers să preia puii de urs de lângă Biertan, la rugămintea altui ONG, care aflase că urşii sunt bolnavi şi abandonaţi. Pe drumul de la Cristian la Biertan, unde se aflau urşii, cei de la "Prietenii Berzelor" susţin că au încercat telefonic să afle cum să procedeze de la diferite persoane angajate în instituţii de mediu.

"Faptele s-au petrecut astfel: marţi 30.03.2021, am fost sunaţi de către un reprezentant al Asociaţiei Milioane de Prieteni din Braşov să ajutăm în cazul a doi pui de urs găsiţi în apropierea unei cabane din judeţul Sibiu. Încă dinainte de a pleca spre Biertan am încercat să aflăm exact cum ar trebui să procedăm de la diferite persoane din cadrul instituţiilor de Mediu din Sibiu", mai arată Miruna Gritu.

După ce au preluat urşii, voluntarii din Sibiu şi-au dat seama că starea lor nu este bună şi au decis să-i transporte la Zărneşti, unde există un sanctuar specializat de urşi şi personal cu experienţă în salvarea acestor animale.

"Ajunşi la puii de urs am constatat că viaţa lor era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansată şi a diareii severe. Am plecat de urgenţă spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanţi ai diferitelor instituţii din Sibiu în încercarea de a găsi o soluţie legală pentru situaţia în care ne aflam. Pentru că starea ursuleţilor se degrada tot mai tare şi pentru că nouă ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viaţă am hotărât să plecăm de urgenţă cu ursuleţii spre Zărneşti pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializaţi. Odată ajunşi cu puii de urs la Zărneşti, aceştia au fost preluaţi de către reprezentanţii asociaţiei Milioane de Prietenii şi evaluaţi medical de către medicul colaborator al acestora. Pe perioada evaluării medicale a ursuleţilor, telefonul a rămas la încărcat în maşină. În momentul plecării de la Zărneşti am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanţii diferitelor instituţii din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranţă în sanctuarul de urşi din Zărneşti. Ne-au anunţat că urmează să fim invitaţi la sediul Gărzii de Mediu Sibiu pentru a fi audiaţi în prezenţa reprezentanţilor IPJ -SAESP", a mai declarat Miruna Gritu.

Asociaţia "Prietenii Berzelor" din Cristian este recunoscută pe plan local ca fiind una din cele mai implicate în salvarea animalelor domestice şi sălbatice. În 23 martie, poliţiştii Biroului Poliţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu au emis primul ordin de plasare în adăpost a unui cal abandonat, preluat de Asociaţia "Prietenii Berzelor" din comuna Cristian, care l-a luat în ocrotire.

Cei de la "Prietenii Berzelor" din Cristian se numără printre ONG-urile cu care Consiliul Judeţean din Sibiu au semnat un protocol de colaborare, pentru salvarea animalelor din judeţ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13126 vizualizari

 • +28 (48 voturi)    
  Niste idioti cei de la ministerul mediului (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:33)

  olariub2005 [utilizator]

  ...
  • -19 (33 voturi)    
   Poti argumenta? (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:56)

   Mihai_P1 [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   MM a facut-o in 5 puncte si concluzii.
   • +22 (26 voturi)    
    Cocluzia MM (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 19:59)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Mihai_P1

    ".actiunea ar fi putut duce la înrăutăţirea stării de sănătate sau chiar la decesul exemplarelor"..Pt acest argument mergea doar un avertisment.
    • +9 (11 voturi)    
     Drobil de sare la romani (Duminică, 4 aprilie 2021, 3:24)

     Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Ptr ca aicap si inca gindesti iti pui intrebarea au salvat ursii? Da, eu cred ca asta e important. E ca si cum i-ai intreba pe unii de ce i-au scos pe pasageri dintr-o masina in flacari fara fi pompieri. Lumea are nevoie de eroi, acestia deseori nu actioneaza cu cartea in mina ci pe baza de instinct, pregatire, experienta, doza de nebunie. Daca finalul ar fi fost altul....am fi discutat altfel...
     • +2 (4 voturi)    
      concluzia zilei (Duminică, 4 aprilie 2021, 13:20)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

      Prietenii Berzelor merita o donatie si o vor primi. De la mine, cel putin.

      Cat despre ministerul mediului, in fruntea caruia se afla tanarul vanator Tanczos, care in decembrie declara ca trebuie impuscati 4400 de ursi, va las pe voi sa platiti taxele din care ei isi iau salariile.
  • +25 (35 voturi)    
   Au zis bine cei de la Asociatie, (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:31)

   Cripto [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   oficialii nu mai vad Viata de hartoagele de sub nas si de care le tremura fundul. Restul e "political correctness".
  • +22 (28 voturi)    
   Idioți? Sigur nu (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:42)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Fac bani din șpăgi și amenzi aiurea.
   Cei care ard gunoaie sunt ignorați in totalitate
  • -6 (28 voturi)    
   Un comentariu stupid (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 20:08)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Orice institutie a statului, de la minister in jos, are obligatia de a impune legea, sa ceara respectarea ei. Daca legea respectiva spunea ca puii de animal gasiti in stare precara nu se vor duce la primul veterinar cel mai apropiat ci la sute de kilometri distanta, temerarii salvatori nu ar fi fost amendati.
   Daca o lege vi se pare tampita, faceti lobby pentru schimbarea ei. Intre timp, idiot e cel care nu o respecta.
   • -2 (20 voturi)    
    Minusuri? (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 22:44)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Vad ca ideea respectarii legii nu e prea populara printre unii dintre cititorii HN. Aveti in schimb pretentii mari, stat de drept, justitie curata, politicieni fara coruptie...
   • +4 (10 voturi)    
    E o prostie ce zici! (Duminică, 4 aprilie 2021, 3:40)

    Noriega [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Deci, dupa parerea ta, mai bine mori legal, decat sa fii salvat "ilegal"! :))))))))
    As fi curios daca ai fi tu sau cineva din familie intr-o situatie de viata si de moarte si daca ar trebui sa fii transportat la un spital si unul care are masina prin zona zice ca nu te duce la spital, ca are ITP-ul expirat si e ilegal sa mearga cu masina... Sa iti zica:
    "Du-te si fa lobby sa scrie in lege ca, in caz de forta majora, poti merge si fara ITP"
    Sau sa iti ia casa foc si sa nu vina pompierii sa iti stinga casa, ca nu e autorizata masina...
    Sau cum a fost acum niste saptamani, cand o femeie s-a aruncat de la etaj si a murit, un incendiu fiind, si nu erau saltele speciale pneumatice, ca fusesera scoase din dotare, ca erau expirate.... :))))
    Deci statul roman legalist considera ca ai mai mari sanse sa supravietuiesti daca te arunci pe asfalt, decat pe o saltea expirata....
    • -2 (4 voturi)    
     Daca (Duminică, 4 aprilie 2021, 13:57)

     ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Noriega

     cineva din familie ar fi intr-o situatie de viata si moarte, l-as duce la cel mai apropiat medic sau UPU sau ATI, in nici-un caz nu l-as transporta la 140 de kilometri timp de patru ore. Pe langa faptul ca a fost ilegal, a fost si neghiobie.
     Ti-am raspuns din mila, intrucat la capitolul logica nu stai prea bine si nu cred ca situatia se poate imbunatati. Ma tem ca asta e valabil si pentru majoritatea "samaritenilor" de aici.
     Oricum, am tras niste concluzii, cam ultimele de pe acest site. Ramaneti cu bine.
    • 0 (0 voturi)    
     Gresesti (Luni, 5 aprilie 2021, 2:05)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Noriega

     Nu e vorba de a muri legal si nici de hatogarii cu se scuza implicate, e vorba de un banal telefon la 112 si de a aduce cu ei un medic veterinar. Atat. Stiu ca merita laude actiunea, dar cand nici cei corecti nu procedeaza coret se creaza aceste "exmple" de "vezi, nici ei nu o respecta, noi de ce sa o facem". Legat de saltea, acolo unitatea de pomprieri era responsabila sa-si organizeze bugetul corespunzator si ca cumpere ceea ce era nevoie. Stat ca stat, dar se da vina prea mult imprejur si prea putin pe cei defapt implicati, ca e mai comod.
  • +9 (13 voturi)    
   Statul da amenda pt deficit de imagine (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 21:08)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Prietenii Berzelor fac ce ar trebui sa faca statul parsiv roman.
  • -6 (8 voturi)    
   Eu văd idioți pe cei care au luat puii de urs. (Duminică, 4 aprilie 2021, 9:28)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

   Papagalii care protejau berzele, au confundat puii de urs cu berze? NU sau gândit că puii de urs erau acolo în mediul lor și că ursoaica poate fi prin preajmă? Eu zic că pretinșii păzitorii ai berzelor au vrut să fure puii de urs, altfel ce căutau ei în acel loc? Erau și berze pe acolo?
 • +19 (27 voturi)    
  jumate e vrajeala (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:42)

  Nevermind [utilizator]

  Daca jumate din minim reprezinta 2500, inseamna ca le puteati da amenda minima macar, mai ales in cazul asta. Da' bugetarul tot bugetofag, tiitorul pixului...
 • +25 (33 voturi)    
  intreb si eu ptr un prieten (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:44)

  ..13 [utilizator]

  Avertisment se putea da???

  sau se joaca si aici politic pe pielea ursilor din padure - si avem iarasi PNL vs USRPlus 1.0???

  imi dau seama ca fapta este extrem de grava pentru ca statul a fost ignorat cu buna stiinta pentru salvarea mai rapida a ursuletilor de catre ONG-ul cela care avea treaba cu berzele fiind urmata catiunea de predarea pe mana unor specialisti in ursologie...Grav domnule, grav

  Fara hartii, fara stat, doar in 2 ore, cu risc maxim pentru ursuleti..
  • 0 (0 voturi)    
   Lamentari fara logica (Luni, 5 aprilie 2021, 2:07)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   ... doar pt. ca implicata, la randul ei, s-a lamentat de un fapt inexistent. Nu e nicio hartie dom'le, e un banal telefon la 112. Si atat.
 • +19 (27 voturi)    
  Nu, zău! (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 17:47)

  SmarandaN [utilizator]

  Dacă o făceau legal, nu-i mai salvau.
  Așa să-i ajute Ăl de Sus și pe cretinii cu legea-n gură. Să vadă și ei cum e să stai la mila birocrației stupide.
  • 0 (0 voturi)    
   Oare? (Luni, 5 aprilie 2021, 2:11)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui SmarandaN

   Ai ratat in articol cazul "asa da". Uite ma ca acel ghemotoc a fost salvat, cu tot cu hartogarii si alte bazaconii inventate de implicata ca scuze la neprofesionalism. Un banal telefon la 112 de cand e birocratie? O fi dictat teodosie de sub sutana ca e si toti "credinciosii" fac galagie.
 • +25 (33 voturi)    
  Este echivalent (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:04)

  Ibit [utilizator]

  Ca si cum ai fi salvat viata unui om , dar nu erai medic , sau paramedic !
  Nu aveai voie !
  Astia nu sunt normali |!
 • +26 (30 voturi)    
  Care este obiectul legii ?! (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:20)

  Idealistu [utilizator]

  Sa protejeze animalele sau sa fie amendati, cei care incearca sa le protejeze ? Evident ca aici Garda de Mediu din Sibiu a uitat scopul pentru care funtioneaza. Deci hai sa lasam justificarile birocratice, acoperite binenteles de lege si sa ne uitam la obiectul legii si al actiunii oamenilor. Pentru Ministerul Mediului, le recomand sa nu stupizi.
 • -19 (33 voturi)    
  Si totusi... (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:29)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Ursi ne trebuie noua? N-avem peste 11.000?

  Ce e Romania, crescatoria de ursi a Europei?

  Citi o sa mai PRASIM? Pina vom avea 50.000? Sau pina vom avea 100.000?

  In 1950 in toata Romania erau doar 850 de ursi.

  Dar s-au taiat padurile si ei, ca sa se razbune, s-au inmultit salbatic.
  • +7 (13 voturi)    
   Nici idioți nu ne trebuie (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 23:55)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Și dovedești că avem destui
   • +2 (4 voturi)    
    De mistocari e plina tara (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:43)

    O_Tannenbaum [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    Iar tu nu esti altceva . Dar daca te hotarasti sa ne dovedesti ca ai si altceva in cap decit bascalie , raspunde tu la urmatoarea intrebare:
    Ce ar trebui sa faca in viitor Romania?

    1. Sa lase ursii sa se inmulteasca nestingheriti ca si pina acum?

    2. Sau sa-i mai imputineze, cumva?

    Hai sa-ti vedem capacitatea intelectuala si viziunea.

    Desi sunt convins ca raspunsul va eluda intrebarea si va fi inlocuit tot printr-o ZEFLEMEA IEFTINA.
 • +20 (26 voturi)    
  ministerul mediul abia asteapta sa faca prapad (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 18:41)

  qwerasdf [utilizator]

  in legi si sa dea liber la impuscat fauna

  stiu ei, hotomanii aia.. doar au terminat si padurile
  • +9 (15 voturi)    
   asta nu e MINISTERUL MEDIULUI (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 20:24)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   e MINISTERUL POLUARII. Nu fac nimic prin Garda de Mediu sau PRIN alte institutii din subordine sa introduca colectarea selectiva, economia circulara, sa opreasca poluarea lacurilor si raurilor prin deversarile vilelor fara canalizare. Cate controale au realizat ? Stau in birouri. Tara s-a umplut de masini second hand, cazane poluante, o anumita minoritate arde cauciucuri si electrocasnice ca in Africa sa scoata FEER, in Bucuresti aerul e irespirabil si te ingrozesti cand vine vara .
   Calitatea aerului si apei, curatenia, sunt cele mai importante si ofera o imagine privind gradul de civilizatie al unui popor, Dar mai ales problemele de mediu influenteaza sanatatea oamenilor din marile aglomerari urbane, a se vedea tarile cu un scor bun, statele scandinave, Germania, Austria, care au si speranta de viata ridicata. Toti ministrii mediului ori nu au facit nimic, ori au actionat impotriva calitatii mediului.
 • +15 (21 voturi)    
  TOTI MINISTRI MEDIULUI (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 20:13)

  Coresponedntu [utilizator]

  din ultimii 30 de ani au fost de fapt ministri care au lucrat impotriva protejarii mediului inconjurator. Si actualul ministru UDMR, e preocupat de numarul mare de ursi. Pai asta e problema ministerului de interne daca se intampla ceva. Desi nu s.a intamplat nimic din cauza saracilor ursuleti.
  Datorita actiunilor ANTI MEDIU ale ministrilor mediului NU AVEM ACUM ECONOMIE CIRCULARA, orasele ROMANIEI SUNT POLUATE, nu mai poti respira, tara a devenit depozitul REMAT al UE si Europei de masini second hand, cazane Diesel.
  Cand vilele deverseaza in lacuri si rauri, cand tara e plina de gunoaie , campurile, padurile, nu iau nici o masura .
  Dar ei au o problema cu ursii, ca si MINISTRI TRANSPORTURILOR care sustineau toti , mai ales Guvernul PONTA, ca nu facem autostrazi din cauza ursilor si ONG urilor de mediu.
  In loc sa faca niste ecoducte sau tuneluri care oricum sunt ieftine, e plina Europa de ele, pentru ca nu sunt finisate ca podurile de circulatie.
  URSUL , simbolul Romaniei, a devenit dusmanul clasei politice incompetente si cel scos vinovat de nerealizarile guvernarilor !
  Mai ramane sa spuna dnii de la Mediu ca URSUL FURA SI LEMNUL DIN PADURILE ROMANIEI !
  Asa si cu ONG ul care a salvat ursuletii. Cine isi face treaba e amendat.
 • -3 (11 voturi)    
  Gunoaie (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 20:52)

  Mediul [utilizator]

  Toata lumea ataca Garda de Mediu.
  Stiti cu ce se ocupa de fapt ? Nu.
  Sunt o mana de oameni haituiti de conducere penteu atingerea planului si pentru a face controale.
  Nu sunt gunoieri, sunt in medie 8-9 oameni intr-un judet.
  Nu sting incendii, nu stau de paza sa stranga gunoaie.
  Nu exista dispecerat, echipamente ci doar cateva masini cu o cota redusa de combustibil. Cititi atributiile si vedeti ce trebuie sa faca. Primarii, care ar trebyi sa faca ordine in ograda lor nu fac nimic, nu amendeaza localnicii ca vezi Doamne isi pierd alegatorii.
  Nu fac curatenie, de multe ori ingroapa gunoaue. Consiliile judetene nu isi asuma nicio raspundere. Nu oamenii ard gunoaie, nu oamenii arunca deseuri. Cugetati si culegeti gunoaiele semenilor si impacati-va cu vecinii ca prea va reclamati intre voi, dragi cetateni.
 • +7 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 21:16)

  [anonim]

 • +7 (11 voturi)    
  unde i lege, nu i tocmeala ! (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 22:02)

  iuon [utilizator]

  Cum stiti cu totii, la noi legea se respecta! Totdeauna! Fara exceptii! Mai ales, cand vine vorba de autoritati si respectul lor fata de lege, experimentam o neprihanire ne mai intalnita dealungul istoriei umanitatii. Autoritatile nu glumesc cu legea! Ce i a lor, e a lor.

  Da sa traiti!
 • +9 (15 voturi)    
  bugetari orgoliosi sunteti nu minister (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 22:22)

  mbembe [utilizator]

  imi e scarba sa mai scriu ceva!
 • +7 (9 voturi)    
  Se vede treaba... (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 22:25)

  minus [utilizator]

  ca nu ati trecut de gandirea lui Pristanda "în consideraţia misiei mele, care ordonă să fim scrofuloşi la datorie"....

  As zice "pacat", dar daca nu puteti mai mult, asta e.
  Nu avem ce face- pana cand votul ne va desparti!
 • +11 (17 voturi)    
  Scenariu (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 22:49)

  Littleboy [utilizator]

  Scenariu:
  Suna la 112 si un functionar morocanos le spune "nu e problema noastra nu ne deranjati aiurea"
  Suna din nou, alt impleticit "v-am spus ca nu e treaba noastra. Vreti sa va amendam?
  Suna din nou: "stati linistiti ca trimitem un echipaj.
  Dupa doua ore suna din nou: "avem multe urgente, nu mai aglomerati linia cu prostii.
  Dupa alte doua ore voluntarii cred ca trebuie facut ceva:
  Alo domnu doctor (vetrinar) avem 2 pui de urs in stare proasta puteti sa ii vedeti? Nu domnule, ne pare rau noi nu ne ocupam cu ursii, mergeti la politie poate stiu aia ce sa faca.
  Dupa doua ore: Domnu ofiter, am adus doi ursuleti pe moarte, nimeni nu-i vrea. Ofiterul: actele voastre mai braconierilor, acuma facem dosar penal pentru braconaj. Aveti avocat?
  Stire a doua zi:
  Doi braconieri PSD (doar generic) au fost arestati pentru molestarea a doi pui pufosi de urs, rapiti de la mama lor. Din cauza ca acesti infractori periculosi de la UDMR (doar generic) au masacrat fauna Carpatilor, UE va incepe procesul de infrigement....

  Si asa mai departe
  • 0 (0 voturi)    
   Nu se pupa (Luni, 5 aprilie 2021, 2:17)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Littleboy

   ... cu ceea ce se relateaza despre ursuletul 3.

   Scenariu realist, suna la 112, daca tot e din domeniu, inregistra si avea acum dovezi daca se intampla asa. Altele decat lamentari cu hartii si birocratie.
 • -1 (9 voturi)    
  concluzia: (Duminică, 4 aprilie 2021, 8:08)

  AES [utilizator]

  Aveti la conducere idiotii votati!
 • +4 (6 voturi)    
  Ce cautau ursuletii in Biertan? (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:31)

  constan [utilizator]

  Locul lor este la munte in padure,dar daca Garda de Mediu ar iesi din birourile de lux de pe str Dorului din Sibiu ar afla ca padurile,raurile si lacurile din jurul orasului sunt pline de gunoie pe care se pare nici ursii nu le mai suporta.Am ajuns Gradina zoologica a Europei si ne preocupa mai mult soarta ursuletilor cu diaree decat soarta unor semeni copii si batrani,zeci de mii,uitati de lume in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Facerea de bine (Duminică, 4 aprilie 2021, 19:47)

  anapalink [utilizator]

  Igealiștii de la acel ONG au uitat o zicere profund românească facerea de bine e f...ere de mamă. Au făcut o faptă bună s-au ales cu anendă. Să zică merci că nu i-au băgat in DNA !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by