Concentrațiile de poluanți în Capitală au crescut mult peste limitele admise în noaptea de vineri spre sâmbătă, și chiar și sâmbătă dimineață valorile erau foarte ridicate în anumite puncte, conform rețelelor independente de monitorizare a calității aerului. De data aceasta valorile de poluare au fost atât de ridicate încât până și autoritățile anunță că le-au înregistrat și dau vina pe traficul rutier.

Poluare in Capitala sambata dimineataFoto: aerlive.ro

Agenția pentru Protecția Mediului București a anunțat că, începând de vineri seara până sâmbătă dimineața, au fost înregistrate creșteri ale poluanților monitorizați în Capitală. Astfel, concentrațiile de PM10 au fost la stațiile Cercul Militar și Titan la aproape triplul valorii limită stabilite, informează Mediafax.

„La stațiile B6 - Cercul Militar, de trafic, și B2- Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 în jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de valoarea limită (185 micrograme/mc față de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6”, a anunțat sâmbătă dimineața Agenția pentru protecția Mediului București pe pagina de Facebook.

Conform reprezentanților Agenției, traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de PM10.

„La începutul serii de ieri, la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanții monitorizați (creșteri pe aceleași perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 și CO, chiar și benzen). Analiza corelațiilor ne indică faptul că traficul a participat semnificativ la creșterea concentrațiilor de pm10. Începând cu ora 20, concentrațiile de particule PM 10 au crescut în continuare, în orele de seară spre noapte aducându-se aport suplimentar din încălzirea rezidențială”, au mai arătat reprezentanții APM.

Aceștia susțin că, întrucât condițiile meteo au fost nefavorabile dispersiei, s-au produs acumulări de poluanți la nivelul solului, iar concentrațiile au rămas ridicate și în cursul dimineții de sâmbătă, însă la niveluri mai reduse decât în cursul serii.

APM București anunță că a informat autoritățile locale responsabile de gestionarea traficului în Capitală.

Sâmbătă dimineață în jurul orei 11.00, pe rețeaua aerlive.ro indicele calității aerului era situat la circa 100 în unele zone din Capitală și în jurul valorii de 70-80 în cea mai mare parte din București. Spre comparație, un nivel scăzut se situează între 25 și 50.