Comisia de Industrii a Camerei Deputatilor a amanat miercuri avizarea propunerii privind interzicerea cianurii in minerit. Membrii Comisiei au spus ca este nevoie de mai multe dezbateri ulterioare, in care sa fie analizate studii si expertize suplimentare cu privire la acest subiect. Principalul efect al acestei modificari legislative l-ar constitui imposibilitatea companiei Rosia Montana Gold Corporation de a continua proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana. Prezent la dezbatere, ministrul mediului Attila Korodi a reiterat faptul ca atat ministerul pe care il conduce, cat si guvernul, sunt in favoarea aprobarii acestei masuri legislative.

"In calitatea pe care o detin, incep prin a preciza ca pozitia Ministerului Mediului, dar si a Guvernului este in favoarea amendamentului care prevede interzicerea folosirii cianurilor in minerit", a declarat Korodi.

Argumentul principal in sustinerea acestui punct de vedere il reprezinta, potrivit ministrului, "consecintele ecologice, sociale, juridice sau financiare grave" pe care le poate avea utilizarea cianurii in exploatarile miniere.

Astfel, Korodi a explicat ca procedeul de extractie a aurului prin cianurare este periculos intrucat "presupune lucrul cu concentratii scazute de cianura ca material reactiv, care va trebui sa fie diluata intr-o cantiate mare de apa, ceea ce presupune solutii specifice, a caror intretinere si conservare presupune costuri si riscuri foarte serioase". Un alt argument adus in discutie a fost cel privind depozitarea solutiei contaminate cu cianura (iazurile de steril), care reprezinta, in opinia ministrului, "o sursa de pericol pentru om si mediu, indiferent de gradul avansat in care s-ar realiza neutralizarea cianurii".

De asemenea, Attila Korodi a precizat ca o alta sursa de pericol o reprezinta transportul cianurii, in conditiile in care Romania nu este producator de cianura, substanta importata din Belgia ori Germania. In acest sens, ministrul a precizat ca statisticile europene arata ca 14% din accindentele cu cianuri sunt produse pe parcursul transportului transfrontiera al acesteia.

In urma dezbaterii la care au participat presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, reprezentanti ai societatii civile, ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, ai Rosia Montana Gold Corporation, membrii comisiei au solicitat continuarea discutiilor in cadrul comisiei. Acestia au declarat ca vor adopta un punct de vedere asupra acestei propuneri dupa analizarea unor studii si expertize suplimentare.

Ministrul Mediului a declarat, pentru Hotnews.ro, ca tergiversarea adoptarii unei decizii este determinata de concentrarea asupra proiectului Rosia Montana. "Discutiile in cadrul dezbaterii s-au axat foarte mult pe Rosia Montana. Or, ar trebui inteles faptul ca decizia vizeaza o problema de ordin national", a spus Korodi.

Propunerea legislativa privind interzicerea utilizarii cianurii in minerit, prin modificarea articolului 4 a Legii minelor 85/2003, a fost initiata de senatorii Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs in urma cu un an. Dupa ce a fost respins de Senat, proiectul legislativ a fost trimis catre Camera Deputatilor, care are rol decizional. Anterior dezbaterii in Camera, propunerea trebuie sa primeasca avizul a trei comisii: Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, Comisia juridica, de disciplina si imunitati si Comisia pentru industrii si servicii. Prima dintre acestea a dat aviz negativ, iar cea de a doua - aviz pozitiv.

Daca aceasta modificare legislativa va fi adoptata, Rosia Montana Gold Corporation nu va mai putea dezvolta proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, decat prin schimbarea procesului tehnologic cu unul care sa nu presupuna utilizarea cianurii.