Zeci de manifestanți au fost arestați luni în Noua Zeelandă și Australia, la începutul a 15 zile de nesupunere civică lansate de ONG-ul Extinction Rebellion în întreaga lume, pentru a denunța lipsa „criminală” de reacție a guvernelor în fața schimbărilor climatice, scrie AFP.

Protest ecologist la LondraFoto: Captura YouTube

În centrul Sydney, sute de persoane care participau la un protest pe o stradă foarte frecventată au fost împrăștiate de poliție, 30 fiind reținute.

La Brisbane, un mic grup de militanți s-au legat pe un pod, înainte de a fi reținuți de poliție. Șapte au fost puși sub acuzare.

La Wellington, capitala Noii Zeelande, manifestanții s-au legat de o mașină, antrenând perturbarea traficului în centrul orașului. 30 de persoane au fost arestate dar în cele din urmă nu au fost puse sub acuzare.

Aceste acțiuni au marcat lansarea, la chemarea Extinction Rebellion (XR), a două săptămâni de mobilizare în 60 de orașe din lume care ar urma să reunească mii de persoane.

Născută în 2018 în Marea Britanie, "XR" vorbește despre o iminentă "apocalipsă" a mediului.

"XR" a făcut apel la proteste nonviolente în următoarele două săptămâni, în principal în Europa, America de Nord și Australia.

Evenimente sunt anunțate și în India, Buenos Aires sau Cap.