Senatorul USR Mihai Goțiu a scris, pe Facebook, că Guvernul a avizat negativ proiectul de lege, depus în iunie la Parlament, pentru includerea ciocârliei de câmp pe lista speciilor protejate, după ce Executivul a aprobat vânarea a aproape 440.000 de exemplare din această specie, potrivit Mediafax.

CiocârlieFoto: Wikipedia

"Guvernul Dăncilă a avizat negativ inițiativa legislativă pe care am depus-o, alături de colegii de la USR Allen Coliban și Cornel Zainea, de interzicere a vânătorii ciocârliilor. Asta rezultă din punctul de vedere publicat pe site-ul instituției. Inițiativa prevede includerea ciocârliei de câmp (Alauda arvensis) pe lista speciilor protejate și am depus-o în Parlament în luna iunie, după ce Guvernul a aprobat vânarea a aproape 440.000 de exemplare din această specie", arată un mesaj publicat vineri pe Facebook de senatorul USR Mihai Goțiu.

Acesta reclamă că "unele dintre motivele invocate în avizul negativ al Guvernului sunt mincinoase, altele absolut cinice".

"Sunt pomenite contractele încheiate cu administratorii fondurilor cinegetice, prin care s-au stabilit cotele de vânătoare, ba chiar se plâng că aceste cote nu sunt realizate integral, mai exact că sunt împușcate prea puține ciocârlii. Nu-mi imaginam că Guvernul Dăncilă a dus bugetul României într-o situație într-atât de dezastruoasă încât să stăm după niște euro încasați de pe urma masacrării ciocârliilor", potrivit mesajului.

Senatorul notează că la mijloc este "«distracția» și foamea de bani a unora".

"Nu există absolut nicio justificare pentru a continua măcelul ciocârliilor. Nu deranjează pe cineva, nu distrug vreo recoltă sau altceva. La mijloc este, pur și simplu, «distracția» și foamea de bani a unora. Asta în condițiile în care nu există studii și metodologii validate științific care să ofere o evaluare reală a numărului ciocârliilor din România", notează Goțiu.

"Vânătoarea acestei specii mai este permisă doar în Franța, Italia, Malta, Grecia, Cipru și nordul Spaniei, fiind pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). În România, ciocârlia de câmp este vânată, în special, de către italieni, limba de ciocârlie fiind considerată o delicatesă în gastronomia din Peninsulă", conform sursei.

Mihai Goțiu transmite că a depus inițiativa legislativă în luna iunie. Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au trimis avize favorabile pentru acest proiect de lege, care va intra în dezbaterea Parlamentului în sesiunea din această toamnă.

"Pentru salvarea ciocârliilor, a fost inițiată și o petiție civică pe platforma Declic, care a strâns aproape 30.000 de semnături. Dacă nu ai semnat-o deja, o poți semna aici: https://campaniamea.declic.ro/…/vrem-includerea-simbolului. Și dă, te rog, mai departe! Să afle cât mai mulți că un Guvern care s-a dovedit incapabil să ne apere copiii n-are vreo reținere să măcelărească sute de mii de ciocârlii pentru a mai aduna niște mărunțiș cu care să acopere gaura din buget!", conchide mesajul său Mihai Goțiu.