Președintele Donald Trump a lăudat luni eforturile administrației sale în ceea ce privește gestionarea problemelor climatice, criticând în același timp măsurile democraților, scrie BBC News.

Trump a lăudat politicile sale de îmbunătățire a calității aerului si a apei, precum și cele de creare a unor noi slujbe în domeniul energetic, apărând încă o dată decizia sa de a părăsi acordul climatic "nedrept" de la Paris, în 2015.

"Pedepsirea americanilor nu este niciodată calea corectă de a îmbunătăți condițiile de mediu sau economia", a declarat Trump. Însă cei care susțin eforturile pentru protejarea mediului au criticat acțiunile sale în acest sens.

Remarcile președintelui din cadrul Environmental Leadership au fost mai ales despre politicile economice. Acesta nu a menționat schimbările climatice.

"Din prima zi administrația mea a făcut o prioritate din a se asigura că America are cel mai curat aer și cea mai curată apă de pe planetă", a zis Trump.

"O economie puternică este vitală pentru menținerea unui mediu sănătos", a susținut președintele, adăugând faptul că milioane de noi joburi în domeniul energetic au fost create în timpul mandatului său. El a atacat politicile democrate, din administrația Obama și cele ale Congresului din prezent. Trump a numit planul democrat Green New Deal - care presupune regândirea felului în care economiile ar trebui să gestioneze cauzele schimbărilor climatice - nepractic și prea costisitor. Apărând decizia sa de retragere din Acordul climatic de la Paris, o decizie care a primit critici și din interiorul Casei Albe, Trump a zis că orice altă națiune se află în spatele SUA, în ceea ce privește emisiile. El a spus despre acord că este "nedrept, ineficient și foarte foarte cotisitor"

"SUA nu trebuie să sacrifice locuri de muncă pentru a conduce lumea", a adăugat președintele.

Trump a pus la îndoială în mod repetat știința din spatele argumentelor legate de criza climatică, iar la începutul anului a afirmat că schimbarea climatică "merge în ambele sensuri", în timp ce a dat vina pe celelalte națiuni pentru înrăutățirea calității apei și a aerului. De asemena, el a susținut în trecut că problema climatică este o înșelătorie.

Jay Inslee, guvernatorul statului Washington și un candidat democrat pentru alegerile din 2020, a postat un mesaj pe Twitter, criticând discursul lui Trump.

"Criza climatică este o problemă politică pentru Trump și el știe asta", a scris Inslee.