Coloniile de corali înfruntă numeroase obstacole pentru a supraviețui, inclusiv nivelul ridicat de aciditate a apei din oceane, un rezultat al creșterii cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la US Santa Cruz arată că cel puțin trei specii de corali pot supraviețui și crește în condiții mult mai severe decât cele anticipate pentru acest secol, scrie Science Daily.

Formatie din Marea Bariera de CoraliFoto: Captura YouTube

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au profitat de compoziția chimică neobișnuită a apei din zona de coastă a peninsulei mexicane Yucatan, unde apa provenită din izvoarele subacvatice are pH mai mic decât apele maritime din jur. Aici condițiile normale pentru formarea scheletului calcaros al coralilor nu sunt întâlnite.

Într-un experiment pe teren care a durat doi ani, echipa internațională de cercetători a transplantat fragmente identice genetic din trei specii de corali într-o zonă afectată de apa izvoarelor și într-o zonă de control din apropiere, în care pH apei era cel normal. În urma monitorizării, concluziile au fost publicate luna acesta în Proceedings of the Royal Society B.

"Veștile bune sunt că o colonie de corali poate supraviețui și depozita carbonat de calciu, însă densitatea scheletului este redusă, ceea ce înseamnă că structura recifului va fi mai puțin robustă și poate fi mai susceptibilă la a fi distrusă de furtuni sau eroziune", a declarat Adina Paytan, profesor în cercetare la Institutul de Științe marine UCSC și unul dintre autorii lucrării.