Uniunea Europeană a convenit joi asupra unei noi legi, care îi forțează pe directori, asiguratori și fondurile de pensii să dezvăluie riscurile de mediu legate de investițiile lor. Legea urmărește să încurajeze investițiile verzi și să limiteze „greenwashing” [literal, „a spăla în verde” - n.trad.], acea practică a companiilor de a pretinde că sunt mai prietenoase cu mediul decât sunt în realitate, potrivit NYT , citat de Rador.

Acordul la care au ajuns statele UE și Parlamentul European va introduce de asemenea norme de transparență privind consecințele sociale ale investițiilor decise.

„UE stabilește astăzi un cadru de lucru privind transparența pentru a asigura că investitorii sunt bine informați cu privire la impactul de mediu și social al investițiilor lor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul de finanțe al României, țară care deține în prezent președinția UE.

Noua lege, care acum mai are nevoie doar de câțiva pași procedurali pentru a intra în vigoare, stabilește reguli uniforme în privința modului în care firmele financiare ar trebui să-și informeze investitorii cu privire la riscurile și oportunitățile sociale și de mediu legate de investiții.

De exemplu, directorii financiari vor fi obligați să dezvăluie investițiile în active care au potențialul de a polua apa ori de a dăuna biodiversității.

Noile reguli sunt parte a unui pachet de măsuri menit să ajute UE să-și atingă țintele în privința combaterii încălzirii globale, pentru care Comisia a estimat că vor fi necesare investiții suplimentare de 180 de miliarde de euro pe an, în următoarele două decenii.

Privitor la același pachet, statele UE și Parlamentul European negociază totodată o lege pentru înființarea unui sistem european unificat de clasificare a activităților economice sustenabile, în conformitate cu care vor fi definite criteriile pentru catalogarea unor investiții ca fiind „verzi”.