PSD-ALDE, proiect prin care titularii pot scoate din ariile protejate zonele cu resurse minerale

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 16:20 Actualitate | Mediu


Arie protejata
Foto: USER UPLOADED
Mai mulți deputați PSD-ALDE au depus la Senat un proiect de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind regimul ariilor naturale protejate, astfel încât titularii de licențe să poată scoate din interiorul ariilor protejate suprafețele destinate exploatării resurselor minerale, informează Mediafax.

"Prin excepție de la prevederile alin (3), modificarea limitelor ariilor protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă titularii dețin licențe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, în temeiul legislației minere în vigoare. Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploatației minere și drumurile de acces la exploatare să fie în afara ariei protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate și limitele exploatării minere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lățime 100 de metri pe toată lungimea de grănțuire", arată o prevedere a articolului 56 din proiectul de lege.

Alineatul 3 al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 prevede următoarele: "(3) Modificarea limitelor ariilor naturale protejate de interes naţional, în sensul delimitării unei precizii mai bune, se face la iniţiativa structurii de administrare/custodelui ariei naturale protejate în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul consiliului ştiinţific, cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor. În cazul ariilor naturale protejate de interes naţional, fără limite identificate până la aprobarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului prin lege, stabilirea limitelor şi modificarea lor se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu ştiinţific, cu avizul Academiei Române şi cu aprobarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi pădurilor".

Propunerea legislativă a PSD-ALDE mai prevede că "modalitatea de stabilire a limitelor noilor arii naturale protejate se stabilește prin hotărâre a Guvernului".

Inițiatorii propunerii legislative sunt deputații ALDE, Ică Florică Calotă și Florin Toma Petcu, dar și deputatul PSD Neculai Iftimie. Aceștia susțin că proiectul de lege va da posibilitatea titularilor de licențe să scoată dn interiorul ariei protejate a unor suprafețe destinate exploatării resurselor minerale.

"Propunerea legislativă anexată dă posibilitatea titularilor de licențe pentru scoaterea din interiorul ariei protejate a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care există licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în baza legislației minere în vigoare. De asemenea, prin actul normativ se propune ca modalitățile de stabilire a noilor limite ale ariilor naturale protejate să se reglementeze prin hotărâre a Guvernului", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe 5 septembrie, inițiativa legislativă pentru completarea art.56 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice a fost înregistrată la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2652 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Adică... (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 16:30)

  calexe [utilizator]

  Avem arii protejate pe care le putem dez-proteja. Mă rog, după ce se trece pe la "casierie", dar asta nu trebuie precizat. Propunere legislativă scrisă de mâna unor iluștrii necunoscuți. Băieți - se vede csligrafia lui Dragnea & Vâlcov...
  • +16 (18 voturi)    
   as zice (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 17:43)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui calexe

   Ca e timpul pt pay back. Consilierii aia israelieni doar nu lucreaza pt Romania. Oamenii le-au oferit libertatea in schimbul resurselor
   • +3 (3 voturi)    
    Cei care n-au votat au vandut Romania (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 21:23)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    pe nimic. Dar asta nu e treaba mea, nu am cum sa educ fraierii.
    • +2 (2 voturi)    
     Principala grije a hotilor nu este sa (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 22:56)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

     scape de puscarie
 • +21 (23 voturi)    
  in acest mod simplu... (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 17:51)

  Whatsupdoc [utilizator]

  ... noțiunea de “arie protejată” e golită de conținut.
  • +1 (1 vot)    
   să te ții (Duminică, 9 septembrie 2018, 8:22)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Whatsupdoc

   jaf.
   Chelesc România de păduri, petrolul șă gazele le dau străinilor, acum și ”proiectul” ăsta, Între timp dragnea et co. se bat cu cărămida în piept de dragoste pentru țară incriminând într-un naționalism deșănțat pe oricine îi acuză de furt,
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 9 septembrie 2018, 11:52)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui Whatsupdoc

 • +20 (22 voturi)    
  Liber la jaf , distrugeti tot , (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 17:52)

  kokos [utilizator]

  dupa noi potopul!
 • +20 (20 voturi)    
  Recidivist Sterling Popescu T. (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 18:07)

  Plagarus [utilizator]

  Dupa jaful cu platforma M.Negre mai vrea smenarul asta politic ?????
  Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Popescu Tariceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.
  12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu,
  La finalul ordonantei respective se specifica faptul ca anexa nu se publica,
  • +7 (7 voturi)    
   Inclusiv Rosia Montana (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 23:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   Unde Un Israelian pretin cu Deddy are Interese
 • +18 (18 voturi)    
  Bătaie de batjocură (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 18:12)

  prec [utilizator]

  Atunci desființați noțiunea de „arie protejată” și știm o treabă! Ne ascundem atâta după niște cuvinte inutile.
 • +15 (15 voturi)    
  Dedicatie (Sâmbătă, 8 septembrie 2018, 20:12)

  Tony_K [utilizator]

  Rosia montana :)
 • +3 (3 voturi)    
  Pregatim (Duminică, 9 septembrie 2018, 2:00)

  MoemBius [utilizator]

  Pe shestache o Rosiutza Montana pe stanga

  PUIEEEEEEEEEEEEEE M$D
 • -4 (4 voturi)    
  ei (Duminică, 9 septembrie 2018, 3:36)

  srpc [utilizator]

  la un miting impotriva acestei magarii as participa, cu conditia sa nu prind acolo picior de #rezist
  • +1 (1 vot)    
   Esti Fraier (Duminică, 9 septembrie 2018, 8:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Orice Schimb “cultural” este util Oamenilor ( tu ai afla ca nu doar manele se asculta, exista si alta Muzica)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by