Scăldatul în Lacul Sfânta nu mai este permis din această vară, acest lucru fiind prevăzut în Planul de Management al rezervaţiei, intrat în vigoare de curând, pentru a proteja calitatea apei, anunță Agerpres.

Lacul Sfanta AnaFoto: Mioara Cristea

Panourile prin care turiştii sunt avertizaţi că scăldatul în lac este interzis au fost amplasate în aceste zile, reprezentanţii administraţiei rezervaţiei susţinând că decizia a fost luată pentru a se evita poluarea apei de către cei care se scăldau după ce foloseau loţiuni de protecţie solară.

"În 2017, pe 12 decembrie, a apărut în Monitorul Oficial Planul de management al Lacului Sfânta Ana şi Tinovului Mohos, în care o nouă reglementare este că scăldatul este interzis. Excepţie fac concursurile organizate de triatlon, duatlon sau cele organizate anual care au ca probă şi nataţia. S-a lua această hotărâre pentru protejarea valorilor naturale şi pentru a proteja lacul, pentru că vara, când sunt foarte mulţi turişti, care nu aşteaptă să se usuce loţiunea de soare, în luna august apare o peliculă de loţiune deasupra apei. Apa din lac provine doar de la ploaie şi zăpadă, este foarte curată primăvara şi ar fi păcat să o poluăm", a explicat Gavrilă Hadâmbaş, şef al serviciului de pază al Rezervaţiei Naturale Lacul Sfânta Ana-Tinovul Mohoş.

La rândul său, inginerul Darvas Janos din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Harghita a precizat că interzicerea scăldatului în Lacul Sfânta Ana s-a decis după îndelungi consultări şi în urma analizelor realizate de specialişti, care au arătat faptul că, în timp, scăldatul în lac va putea duce la înrăutăţirea calităţii apei.

"Decizia a fost luată pentru a proteja calitatea apei şi întreaga zonă, care este arie naturală. (...) După ce omul se dă pe corp cu unele substanţe, loţiuni de îngrijire a corpului, de protejare împotriva razelor solare şi intră în apă, o parte din aceste substanţe rămân pe suprafaţă, creează o peliculă şi introduc atât poluarea cu aceste substanţe cât şi efecte care apar în urma izolării acestei suprafeţe", a declarat Darvas Janos.

Acesta şi-a exprimat speranţa că turiştii vor înţelege că decizia a fost luată pentru a proteja lacul şi că vor alege pentru scăldat alte locuri, unde nu se pune în pericol o arie naturală protejată.

"Dacă se continuă în ritmul acesta se va ajunge la o înrăutăţire simţitoare (a calităţii apei, n.r.) şi pentru a se evita acest lucru s-a luat decizia interzicerii scăldatului. Există ştranduri, bazine, SPA-uri, locuri unde efectul nu este atât de semnificativ şi nu contribuie la distrugerea unor zone protejate, sperăm că lumea va înţelege", a conchis Darvas Janos.

Situat la aproximativ 950 de metri altitudine, lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România, se întinde pe 20 de hectare şi are o adâncime de şapte metri. Nefiind alimentată de izvoare, apa lacului provine numai din ploi şi din topirea zăpezii şi este foarte curată, aproape distilată, într-un litru de apă găsindu-se 0,029 de miligrame de minerale.

Zona este vizitată în fiecare an de zeci de mii de turişti, atraşi de frumuseţile şi legendele locului.