Emisiile globale de gaze cu efect de sera provenite din combustibili fosili au crescut din nou in 2017, dupa trei ani de stabilitate, potrivit unui studiu publicat lunicu ocazia celei de-a 23-a conferinte ONU privind clima (COP23), relateaza AFP.

Emisiile de CO2 din industrie si arderea combustibililor fosili se asteapta sa creasca cu 2% in acest an comparativ cu 2016 (intre 0,8% si 2,9%), ajungand la un record de 36,8 miliarde de tone, spre deosebire de anii 2014-2016, care au fost relativ stabili, subliniaza proiectul Global Carbon in cea de-a 12-a revizuire anuala, realizata de oamenii de stiinta din intreaga lume.

"Lumea nu a atins emisiile de varf", noteaza autorii studiului, publicat in revistele Nature Climate Change, Environmental Research Letters si Earth System Science Data.

"Aceasta arata ca trebuie sa actionam mai puternic, trebuie sa uitam de toata satisfactia de sine".

"Este o mare dezamagire", spune unul dintre autori, Corinne Le Quere, de la Universitatea Angliei de Est.

"Cu 41 miliarde de tone de emisii de CO2 estimate pentru 2017 (daca adaugam despaduriri, ed), exista riscul sa nu ne mai ramana timp pentru mentinerea temperaturii sub 2 grade C, sa nu mai vorbim de obiectivul de 1,5 grade C" stabilit de acordul de la Paris adoptat la sfarsitul anului 2015 impotriva incalzirii globale.