Un bloc imens de gheata este pe punctul de a se desprinde de Antarctica (ESA)
Crevasa care fisureaza enormul bloc de gheata atasat la vest de Antarctica "masoara acum circa 200 km lungime, neramanand decat 5 km intre sfarsitul fisurii si ocean", arata ESA, intr-un comunicat.
Folosind informatiile furnizate de satelitul CryoSat, "am determinat inaltimea ghetii deasupra oceanului si am calculat ca icebergul final va avea o grosimea de circa 190 de metri si va contine circa 1.155 km cubi de gheata", a declarat Noel Gourmelen, citat in acest comunicat.
Potrivit cercetatorilor, adancimea sub nivelul marii ar putea atinge 210 metri.
Iceberguri se desprind permanent din Antarctica dar acesta, cu o suprafata de 6.600 km patrati, este deosebit de mare si va trebui sa fie supravegheat, pentru a nu pune in pericol circulatia maritima, subliniaza ESA.
Acest bloc de gheata face parte dintr-o imensa bariera de gheata denumita "Larsen C", care retine iceberguri care ar putea sa creasca cu 10 cm nivelul marilor daca ajung in oceanul Antarctic.
In final, Larsen C ar putea urma exemplul Larsen B, o alta bariera de gheata care a sfarsit prin a se dezintegra in 2002. O a treia platforma glaciara, Larsen A, a disparut in 1995.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/04/Larsen-C_crack