Unsprezece balene ucigase prinse sub gheata in golful Hudson (nordul Quebecului) au reusit sa se elibereze gratie "Mamei natura", scapand de la o moarte sigura, a declarat, pentru AFP, primarul unui sat inuit din apropiere, care trasese semnalul de alarma asupra acestei situatii.

Doi adulti si noua mamifere marine "s-au eliberat gratie Mamei natura", a afirmat Peter Inukpuk, primarul din Inukjuak, comunitate de 1.200 locuitori situata la 1.500 km nord de Montreal.

Un video publicat pe site-ul televiziunii canadiene CBC a aratat cum balenele erau obligate sa respire cu randul ajungand la suprafata apei printr-o gaura in gheata.

Aceasta gaura era in curs de inchidere si orcile "intrasera intr-o stare de panica" periculoasa, a povestit Inukpuk.

Dar, din fericire, a explicat el, "luna noua a activat un curent marin" care a deschis banchiza si a creat un canal pana la apele libere de gheata, la circa 35 km distanta.

Grupul de balene ucigase a fost zarit pentru prima oara in gaura marti, a precizat acesta, adaugand ca imediat a cerut ajutorul guvernului federal, solicitand trimiterea unui spargator de gheata.

Din pacate, cea mai apropiata nava de acest tip se afla la 10 zile de navigat pe mare, departe in Arctica, a precizat primarul.

Acesta a mentionat ca anul acesta iarna este foarte calda astfel incat balenele au ramas mai mult timp in apele golfului.